Actie van Progressief West Friesland: Oprichting Werkgroep Kromme LEEK

P1050316
Werkgroep Kromme LEEK

Medemblik – Op 23 februari zijn ze bijeengekomen: Alle actiegroepen, die geen windmolens willen in en rond het Kromme leekgebied. ( Nibbixwoud, Zwaagdijk Oost, Midwoud/Oostwoud Hauwert en Zwaagdijk West.)

Ook alle historische verenigingen rond de Kromme leek had PWF opgetrommeld:  De Cromme Leeck, Landelijk Schoon, van het West-Fries Genootschap, Den Swaeghdyck van Zwaagdijk Oost, ook namens St. Oud Wervershoof, Stichting behoud Karakter Hauwert, Ondersteuning van De Milieufederatie etc. Deze groep zal zich uitbreiden.

De werkgroep heeft twee doelen: 1. Een breed gedragen doel om het gebied in en rond de Kromme Leek te beschermen en het aanvragen van beschermende maatregelen zoals wellicht een aardkundig Monument. 2. Het samenwerken van alle actiegroepen.  Het afstemmen van al deze partijen om het cultureel erfgoed van de Gem Medemblik te bewaken, geeft een saamhorigheid in de getroffen dorpen.

Besloten werd tijdens de oprichtingsavond, dat de Stichting de Cromme Leeck de werkgroep adopteert. Daardoor heeft het een sterk rechtsorgaan. Progressief West Friesland is erg blij dat het plan is geslaagd en gaat het uitbreiden in  samenwerking met de tuinders en boeren, die rond en in de kromme Leek werken. Daar is nu tweespalt en dat moet ook saamhorigheid worden: Het plan van PWF gaat het werk van de tuinders niet  belemmeren.

Het windpark Westfrisia kan dan ook niet doorgaan, en de turbines bij Midwoud ook niet, want het uitzicht wordt anders te zeer verstoord in het Kromme Leek gebied:  100 meter hoge turbines met daarop  een wiekhoogte van 50 meter is bijna 4 x een hoogspanningsmast! Dat vernielt de horizon. De kromme Leek heeft nu al een beschermde Status, doordat de ecologische Hoofd structuur er loopt.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.