16.9 C
Medemblik
23 mei 2020 14:41
Medemblik Actueel.

Ombudsteam Medemblik – Een eigen bijdrage…..?

Medemblik – Samen met het Ombudsteam Medemblik brengen wij elke 2 weken een probleem aangeleverd door u onder de aandacht van het Ombudsteam Medemblik. Zij gaan dan uitzoeken of en hoe deze problemen kunnen worden opgelost..  Vandaag gaat het over: 

De Eigen Bijdrage

Als u zorg, ondersteuning of een voorziening aanvraagt, kijkt de gemeente eerst naar wat u zelf kan, welke bijdrage uw familie of omgeving kan leveren of naar wat u zelf kunt betalen.

Er is niks mis met een beetje goed voor elkaar zorgen. Er is landelijk afgesproken dat mensen zelf meebetalen aan zorg en hulpmiddelen, maar de regeling is ingewikkeld en u heeft zelf weinig te kiezen.

Voor verpleegkundige zorg, huishoudelijke hulp en voor bijna alle voorzieningen in de WMO betaalt u een eigen bijdrage of een ouderbijdrage. De gemeente stelt vast welke zorg u toegewezen krijgt en het CAK rekent uit wat uw eigen bijdrage wordt. Het CAK is een landelijke organisatie die voor alle cliënten in Nederland uitrekent wat de eigen bijdrage wordt. Zij kijken naar uw inkomen, uw leeftijd, naar de gezinssamenstelling en naar de uren zorg of de kosten voor een voorziening.

Houd er rekening mee dat de betalingen via het CAK per vier weken lopen, dertien keer per jaar, dus steeds op een ander moment in de maand.

Stel dat het CAK berekent dat u met uw inkomen € 45,00 per vier weken zelf kunt betalen, dan krijgt u steeds per periode een factuur en betaalt u totdat de kosten voor de voorziening zijn afbetaald. Soms is er een grens van drie of vijf jaar aan de betalingen. Voor zorg betaalt u voor zolang als u die zorg nodig heeft. Als het gaat om voorzieningen als toiletpotten, beugels,trapliften of  woningaanpassingen weet dan dat u vanuit uw eigen bijdrage de voorziening meestal zelf betaalt.

Onlangs kreeg een gezin, dat bij het Ombudsteam aanklopte, om medische redenen een andere toiletpot toegewezen. De eigen bijdrage is vastgesteld op € 47,00. Het plaatsen van een gewone toiletpot  kreeg als WMO voorziening een prijs mee van € 847,00. Dit wordt 18 perioden betalen voor een doodgewone toiletpot. Kan voor de gemeente ook niet gelden dat ze eerst kijken wat de cliënt zelf kan of er een handig familielid is, of Wonen Plus iets kan betekenen of dat de Gamma misschien nog een pot met 30% korting heeft liggen?

Overleg vooraf met uw consulent wat de kosten voor de voorziening gaan worden, kijk samen met hem of haar of met het CAK wat uw eigen bijdrage wordt en hoe lang u die moet betalen. Informeer bij uw zorgverzekeraar en weeg dan zelf af of deze voorziening voor u wel de handigste weg is.
Ombudsteam Medemblik 
pommedemblik@gmail.com

Reageren via facebook