Uw licht brand dankzij getijdenstroom bij de Afsluitdijk

Regionieuws – Vandaag is het startsein gegeven voor een proef met getijdenstroom bij de Afsluitdijk. Bij één van de spuisluizen bij Den Oever zijn drie grote turbines in het water gehangen die stroom opwekken door het stromende water.

Als het eb is aan de Waddenkant gaan de spuisluizen open zodat het overtollige IJsselmeerwater weg kan stromen. De propellers van de turbines gaan draaien en zo wordt energie opgewekt.

Toekomst
De testen met deze drie turbines van Tocardo uit Den Oever worden gebruikt om de machines zo goed mogelijk af te stellen. Hoe reageren de bladen zo vlak naast elkaar en hoe kun je de zaken zo afstellen dat er de meeste energie mee wordt opgewekt? Dat zijn een paar van de vragen die nog beantwoord moeten worden voor er een echte getijdenstroom-installatie kan worden geplaatst bij Kornwerderzand.

Even geduld
Voor die definitieve installatie aan de andere kant van de dijk er is, zijn we wel een paar jaar verder. Naast het testen moet er nog wat geld gevonden worden voor de investering. Als alles rond is, zullen er zo’n 15 turbines genoeg energie opwekken voor 800 tot 1000 huishoudens.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.