GGD waarschuwt voor tekenencefalitis

Regionieuws – Tekenencefalitis (FSME) is een ziekte die door een tekenbeet overgedragen kan worden. Een beet van een besmette teek kan een ontsteking van de hersenen kan veroorzaken. Op dit moment is de ziekte nog niet in Nederland geconstateerd. Teken die besmet zijn met de Europese variant (FSME) komen voor in grote delen van Centraal- en Oost-Europese landen; de Balkan, Finland, Zweden, Denemarken, oostelijk Frankrijk, Oostenrijk en zuidelijk Duitsland.  In deze gebieden duurt het actieve tekenseizoen van maart tot en met november.

De teek klampt zich vanuit gras en struiken vast aan een voorbijganger, kruipt naar een plek waar de huid warm en dun is en bijt zich hier in vast. Teken leven op de bodem van het bos, in de strooisellaag. Het virus wordt direct na de beet door de teek op de mens overgebracht. Het verwijderen van de teek na een beet kan daardoor, in tegenstelling tot een aantal andere door teken overgebrachte aandoeningen, een besmetting met FSME niet voorkomen. Iedereen die buitenactiviteiten (wandelen, kamperen) onderneemt, loopt het risico om gebeten te worden door een teek. Controleer uzelf na een activiteit in de natuur.

Vaccin

In tegenstelling tot de ziekte van Lyme, bestaat er voor deze aandoening wèl een vaccin. Als u minimaal 4 weken gaat kamperen en wandelen in een risicogebied in het actieve tekenseizoen
(maart-november) beveelt GGD Hollands Noorden in sommige gevallen een FSME-vaccinatie aan. Deze vaccinatie bestaat uit een serie van 3 vaccinaties, welke worden gegeven op dag 0, na ongeveer 4 weken en na 6-12 maanden. Na deze 3 vaccinaties bent u voor 3 jaar beschermd. Afhankelijk van uw zorgverzekering is vergoeding van deze vaccinaties mogelijk.
Voor kampeerders en wandelaars in natuurgebieden in Europa die korter dan 4 weken gaan is het afdoende zich tijdens het actieve tekenseizoen te beschermen tegen tekenbeten.
Draag in bossen en natuurgebieden een lange broek, stop de broekspijpen in de sokken, draag kleding met lange mouwen en smeer de onbedekte huid in met een insektenwerend middel dat Deet bevat.        

Meer informatie

Voor meer informatie over risicogebieden, een afspraak maken voor vaccinaties en voor persoonlijk advies kunt u terecht bij de afdeling reizigerszorg van GGD Hollands Noorden, 088-0100530.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.