18.1 C
Medemblik
3 augustus 2020 14:19
Medemblik Actueel.

Ed's Gym – Sporten tegen stress!

Medemblik – Hoe kun je angsten en stress te lijf gaan (natuurlijk hebben we het hier over de stress waar we allemaal wel eens van te lijden hebben, (en heb ik het niet over pathologische situaties waarin professionele hulp moet worden gezocht)?

Wat kun je eraan doen om deze verschijnselen te verminderen? Wat kunnen we doen als we overvallen worden door alarmgevoelens, als we gespannen, gestresst, zijn? Dit is een vraag die zich opdringt als het ons allemaal een beetje teveel wordt. Want, zo zegt men wel, een beetje stress kan geen kwaad en kan zelfs positief zijn.

Sporten lijkt bijvoorbeeld nog steeds een van de meest natuurlijke en effectieve middelen tegen stress te zijn. Waarom? Er is geen kant-en-klare en officiële verklaring voor, maar er zijn verschillende aspecten die uitleggen waarom lichaamsbeweging goed kan werken in geval van angsten, spanning en stress.

In de eerste plaats omdat sporten ons afleidt van negatieve gedachten. Het uitvoeren van een oefening in de sportschool of actief bewegen in de openlucht helpt om aan andere dingen te denken.

Bovendien stimuleert lichaamsbeweging de aanmaak van bepaalde chemische stofjes – neurotransmitters – die zorgen voor een rustig en relaxed gevoel. Sporten of lichaamsbeweging helpt je beter te slapen en het cortisolniveau (het niveau van de stresshormonen) terug te brengen.Tot slot zou ook de ontwikkeling van lichaamswarmte – een gevolg van lichaamsbeweging – kunnen bijdragen aan een algemeen gevoel van rust en relax.

Enkele onderzoekers die zich over de relatie stress en lichaamsbeweging hebben gebogen, hebben een soort ‘richtlijn’ opgesteld. Ze menen dat drie tot vijf korte sessies van lichaamsbeweging per week van ongeveer 30 minuten elk voldoende zouden zijn om de stresssymptomen te verlichten. Maar ook met nog kortere sessies zouden al positieve resultaten worden bereikt.

Alles duidelijk, voorzover de symptomen relatief licht zijn, natuurlijk. In geval van veel en langdurige stress moet professionele hulp ingeroepen worden, en is lichaamsbeweging alleen niet genoeg. Maar dat neemt niet weg dat het geen kwaad kan

Je kan altijd een proef les bij powerfit of kickboksen mee doen of een avondje trainen in de gym om te kijken of dit wat voor jou is.
We zien je graag bij Ed’s Gym

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?