Halt-straf helpt niet bij jongeren met alcoholprobleem

alcoholRegionieuws – De Halt-cursus ‘nee zeggen tegen alcohol’ voor jongeren blijkt een faliekante mislukking. De cursus, waarbij ook omgaan met groepsdruk centraal stond, moest jongeren met een Halt-straf van de drank afhelpen.

Uit een evaluatie van Bureau Beke blijkt nu dat de deelnemende jeugd na zes maanden net zoveel dronk als voor de straf en ook even vaak weer in de fout ging. Dat schrijft Metro.

Groepsdruk
Sinds 2006 krijgen jeugdige drinkers die een strafbaar feit begaan met een slok op in verschillende regio’s de kans om via Halt de alcoholcursus te doen. Zes uur lang volgen ze dan een cursus over het omgaan met groepsdruk en ze leren ‘nee’ zeggen als hen alcohol wordt aangeboden. Ook de ouders van de zuipers moeten zich melden.

Effecten van alcohol
Ze krijgen 2,5 uur uitleg over de effecten van alcohol op het lichaam van hun kind. Ook het onderdeel ‘praten met een puber’ staat op het programma.

Verklaring
Volgens Halt zijn er een paar verklaringen voor de slechte resultaten. Zo zouden de deelnemers jongeren zijn die relatief lichte vergrijpen hebben gepleegd. “Bij zo’n lichte groep kunnen op dit punt amper effecten verwacht worden.” Ook zou de cursusduur van zes uur te kort zijn.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.