Provincie moet stoppen met heffen opcenten op wegenbelasting

Regionieuws – De ANWB wil dat provincies de opcenten voor auto’s en motoren op termijn afschaffen. Op dit moment incasseren de twaalf provincies samen zo’n slordige 1,5 miljard euro per jaar aan belastingen van automobilisten en motorrijders.

“Een bedrag dat ze vrij mogen besteden, maar waarvan honderden miljoenen euro’s voor andere zaken worden aangewend dan voor wegen of andere faciliteiten voor het verkeer”, zegt Markus van Tol namens de vier miljoen leden tellende bond in De Telegraaf.

Het steekt de belangenclub aan de vooravond van de Provinciale Statenverkiezing op 18 maart, dat jaarlijks de autobelasting worden verhoogd. “Provincies innen in totaal 1,5 miljard euro aan autobelasting en dat is ongeveer 20 procent van hun totale inkomsten. Dat gaat via de opcenten op de motorrijtuigenbelasting (MRB). Het afgelopen jaar werd er weer verhoogd, waardoor er nog eens 105 miljoen meer in kas kwam. De auto- en motorbezitter zijn echt de spreekwoordelijke melkkoe”, meent de ANWB-zegsman.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.