11.9 C
Medemblik
27 mei 2020 06:26
Medemblik Actueel.

400 jaar Kaap Hoorn

Replica van het VOC-schip de Halve Maen
Replica van het VOC-schip de Halve Maen

Regionieuws – In 2015 is het 400 jaar geleden dat ontdekkingsreiziger Jacob Le Maire en Kapitein Willem Corneliszn Schouten op zoek gingen naar een nieuwe handelroute naar de Oost. Zij vonden en rondden KaapHoorn en vernoemde dit zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika in Chili naar hun thuishaven in Hoorn. Dit jaar wordt deze gebeurtenis

feestelijk herdacht met allerlei festiviteiten. Tijdens de perspresentatie op woensdag 28 januari werden verschillende activiteiten gepresenteerd, zoals het nachtelijke evenement Nachtkapers: een avond waarin culturele instellingen, theatermakers, muzikanten, bedrijven en inwoners van Hoorn voor één nacht de stad kapen en je meenemen langs een prachtige geschiedenis. Van de ontdekkingsreis van toen naar de handelsgeest van nu. 

De Halve Maen komt naar Hoorn

Het VOC-schip Halve Maen komt naar Hoorn. Vanavond ging de gemeenteraad van de Noord-Hollandse gemeente akkoord met het voorstel. Het schip is van de Amerikaan dr. Andrew Hendricks. Hij wil van Hoorn de thuishaven maken van de Halve Maen. Maar aan het aanbod kleven ook financiele risico’s. 

Zo is er volgens het college wel een ‘sluitend exploitatieplan’ en is er rekening gehouden met Nederlandse en Amerikaanse sponsoren. Maar als de verwachte bezoekersaantallen en sponsorbijdragen achterblijven, draait de gemeente op voor de tekorten.

De gemeente stelt nu 100.000 euro beschikbaar voor eenmalige kosten. Dat geld gaat naar onder andere het transport, aanpassingen om in Nederland gecertificeerd te mogen varen, brandveiligheid en het maken van een expositieruimte.

Kijk voor meer informatie op www.kaaphoorn400.nl 

Reageren via facebook