Medemblik: RUD moet optreden tegen lichtvervuiling kassen

Lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied Agriport

Dit kwam ook de politiek ten gehore en die stelden een paar vragen aan de verantwoordelijke wethouder Hans Tigges, en van vooral over handhaving van eerder gemaakte afspraken over 100% lichtdichte kassen in de avond en nachten. 

Naar nu blijkt heeft 1 bedrijf in de Wieringermeer in 2013 een voorlopige ontheffing gekregen om zo de kans te krijgen alle schade te herstellen die het had geleden na een forse hagelbui, deze voorlopige ontheffing liep, volgens een emailwisseling die wij hadden met Hollands Kroon, op 1 januari 2015 af. Maar nog steeds produceert dit bedrijf regelmatig een enorme hoeveelheid lichtvervuiling. 

Maar ook diverse bedrijven rond de kernen Wervershoof/Andijk lijken zich met enige regelmaat maar weinig van de opgelegde regels aan te trekken en produceren zoveel lichtvervuiling dat de nacht in dag wordt omgetoverd. 

Wethouder Hans Tigges legt uit dat dat het RUD nu de verantwoordelijke instelling is die in de Kop van Noord-Holland dit soort overtredingen ter hand neemt en handelend optreedt richting deze bedrijven. Maar dat zij pas kunnen optreden als er bij het RUD klachten binnenkomen.   

Bij het RUD zijn in 2014/2015 geen klachten binnengekomen over lichtvervuiling uit de omgeving Wervershoof/Andijk, wel bij de gemeente Medemblik, maar wel zijn er 6 klachten rechtstreeks bij het RUD binnengekomen over het kassengebied in de Wieringermeer. 

Op de website van het RUD kunt u online uw klacht indienen, pas dan kan het RUD gaan controleren en bij een overtreding handelend gaan optreden. Dit formulier vindt u hier

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.