Project Tweestrijd – Voor en door jongeren (Video)

Regionieuws – Project Tweestrijd is ontstaan uit de drang van een groep jongeren, om een moeilijke fase te verwerken. In de afgelopen jaren hebben zij meerdere vrienden verloren aan de gevolgen van kanker en door zelfdoding wat vaak het gevolg was van depressiviteit.

Zij zijn begonnen met zich af te vragen wat er zou gebeuren als je iemand van ‘hun leeftijd’, 15 tot 19 jarigen, in contact zou brengen met iemand die compleet anders in het leven staat, bijvoorbeeld iemand die lijdt aan een ernstige ziekte.

Dit ‘experiment’ hebben zij een paar keer met mensen gedaan uit hun directe omgeving op basis van vriendschap en vertrouwen. Beide partijen kenden elkaar niet, maar de confrontatie pakte in alle gevallen goed uit en zij wilden die boodschap op grotere schaal gaan verkondigen wat heeft geleid tot het ontstaan van Tweestrijd.

De doelstelling van Tweestrijd is proberen jongeren aan te zetten om over hun problemen te praten, om zo te proberen het aantal zelfmoorden onder met name jongeren terug te dringen.

Dit kan bereikt worden door het geven van gastlessen op middelbare scholen onder de doelgroep van jongeren tussen de 12 en 18 jaar. Daarnaast kan dit eventueel door de al eerder gehouden “confron-tatiegesprekken” tussen depressieve jongeren en ernstig zieken, indien daar behoefte aan is.

De oorzaak van veel verschillende problemen – zoals depressiviteit en drugs- of alcoholverslaving – blijft vaak verscholen, omdat jongeren niet graag over hun problemen of gevoelens willen of durven te praten.

Tweestrijd wil de drempel van het met elkaar praten en het voor elkaar openstaan verlagen. We willen bepaal-de onderwerpen bespreekbaar maken en jongeren aansporen om met elkaar te gaan praten. Door met elkaar te praten begrijp je elkaar beter, respecteer je een ander en kun je beter rekening met elkaar houden, waardoor de onderlinge omgang veel fijner kan worden ervaren. Daarnaast komen dan de dingen naar boven die jongeren echt dwars zitten.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.