160-jarig jubileum markeert nieuwe mijlpaal voor NUT Twisk

marjolijn van kooten

TWISK – Vrijdag 30 januari houdt NUT Departement Twisk zijn eerste activiteit van 2015: een cabaretvoorstelling van Marjolijn van Kooten in het Dorpshuis van Twisk. Met deze avond viert het NUT ook haar 160-jarig jubileum. NUT Twisk ziet dit jubileum niet als kroon op 160 jaar werk, maar als een mijlpaal in haar missie om de verbindende factor voor alle inwoners te worden.

Behoefte aan verbinding groeit

NUT Departement Twisk maakt deel uit van de landelijke NUT-organisatie, die werd opgericht ‘Tot Nut Van Het Algemeen’. Het NUT Departement Twisk heeft in160 jaar bestaan gezorgd voor de oprichting van een bibliotheek, een peuterspeelzaal en een basisschool, de intochtviering van Sinterklaas, de oprichting van diverse verenigingen, waaronder multi-sportvereniging TSV Twisk. Daarnaast organiseerde het NUT jaarlijks tal van evenementen. “Door de jaren heen heeft de overheid steeds meer taken naar zich toe getrokken. Dat maakte de rol van het NUT steeds minder zichtbaar voor de bewoners van Twisk en omgeving”, aldus voorzitter Henk Jan Visser. “Dat willen wij veranderen. Twisk kende een zeer rijk verenigingsleven voor een dorp van deze omvang. Door de toenemende individualisering wordt dat verenigingsleven stukje bij beetje afgebroken. En dat terwijl mensen steeds meer behoefte hebben aan contact met elkaar, maar niet weten hoe ze dat contact kunnen leggen. NUT wil de verbindende factor zijn. We hebben dat de afgelopen jaren niet voldoende duidelijk gemaakt.”, aldus Visser.

Bestuurslid Jan Smit vult aan: “NUT gaat met een nieuwe website en een campagne duidelijk maken waarvoor het staat en wat het doet. Vandaar ook onze nieuwe themaregel: ‘ NUT. Goed Voor Elkaar’. NUT organiseert in 2015 ca. 10 evenementen. Maar mensen die zelf iets willen organiseren in Twisk, kunnen voor hulp ook aankloppen bij het NUT. Zo helpt NUT de nieuwe jeugdvereniging Invernos met de opstart totdat deze vereniging zelfstandig kan functioneren. Multisportvereniging TSV Twisk bestaat zelfstandig, maar is ooit door het NUT in het zadel geholpen. Wil je als inwoner van Twisk weten wat er in het dorp te doen is en waar je contact kunt leggen met anderen? Dan helpt het NUT je aan die contacten. Die boodschap gaan we veel nadrukkelijker uitdragen.”

Cabaret ‘In Principe wel’

Henk Jan: “Neem ons jubileum. We hadden kunnen kiezen voor een receptie of een feest, maar we denken dat de inwoners het veel en veel leuker vinden om een avondje uit hun dak te gaan met eigentijds cabaret. Daarom hebben we Marjolijn van Kooten uitgenodigd om haar voorstelling ‘In principe wel’ in ons dorpshuis te houden. Dat doet ze op vrijdag 30 januari vanaf 20.30 uur. Daarmee bieden we mensen een avond plezier en de mogelijkheid de banden met elkaar weer aan te halen of op te bouwen. Zo ook onze laatste activiteit van 2014. We hebben onder het thema Teamwork twee bekende Westfriese sporters laten uitleggen hoe zij teamwork toepassen in hun succes: autocoureur Rob Nieman en motorcoureur Rob Hartog. Dat dit soort activiteiten werkt blijkt uit de bezoekersaantallen: veel groter dan voorheen. Op deze manier kijken we naar alle activiteiten: het moeten ‘leuke feestjes’ worden met een culturele of maatschappelijke insteek, waarvan mensen iets leren en waaraan mensen plezier beleven. Als we eind 2016 het voor elkaar hebben dat mensen automatisch naar de website van het NUT gaan om te kijken wat er speelt in Twisk hebben we een belangrijk doel bereikt.”

De cabaretvoorstelling met Marjolijn van Kooten wordt in het Dorpshuis ‘De Nuwe Skoôl’ in Twisk gehouden op vrijdagavond 30 januari. De zaal is open v.a. 20.00 uur. Kaarten kunt u bestellen via reserveren@nuttwisk.nl

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.