Metaalmoeheid oorzaak afbreken wieken windmolen Medemblik

wiekenmolenanpMedemblik – Het ongeluk in het IJsselmeer bij Medemblik waarbij de wieken van een windmolen plotseling afbraken, is veroorzaakt door metaalmoeheid. De hoofdas waaraan de wieken vastzaten was verzwakt. Er zaten kleine scheurtjes in die telkens groter werden tot het hele gevaarte afbrak.

Dat heeft een woordvoerster van energiebedrijf Nuon woensdag gezegd.

De windmolen had kort voor het incident een onderhoudsbeurt gehad. ”Maar dit euvel was bij normaal onderhoud nooit aan het licht gekomen. Daarvoor is ultrasoon onderzoek nodig. De apparatuur daarvoor gaan we aanschaffen, om ook de andere drie windmolens in het park te controleren op metaalmoeheid”, aldus de woordvoerster.

Afhankelijk van het nieuwe ultrasoon-onderzoek beslist Nuon wat er met die drie windmolens gaat gebeuren. De windturbine waarvan de wieken afbraken, komt niet meer in bedrijf.

Het incident gebeurde op 26 december. Niemand raakte gewond.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.