Medemblik Actueel.

Een zeldzame gast voor Nederland doet Medemblik aan!

De Amerikaanse oeverloper ( Foto: Marcel Kelfkens)
De Amerikaanse oeverloper ( Foto: Marcel Kelfkens)

Medemblik – Een door Pieter van Franeker ontdekte Amerikaanse oeverloper trekt vele vogelaars naar Medemblik, Dit is pas de 4de waarneming van de Amerikaanse Oeverloper in Nederland. Deze kleine steltloper (20cm) is flink uit koers geraakt en bivakeert nu op het Vooroever bij Medemblik maar broedt normaal in Noord Amerika. 

De Amerikaanse oeverloper is groenachtig bruin op de rugzijde en witachtig op de onderzijde, zwartgevlekt in zomerkleed. De korte poten en de basis van de korte snavel zijn geel tot roze van kleur. De Amerikaanse oeverloper verschilt van de gewone oeverloper door de lichtere snavel en poten, de gevlekte buik in zomerkleed, de kortere staart en de licht naar beneden gebogen snavel. De Amerikaanse oeverloper in juveniel en winterkleed hebben een scherpere bandering op de vleugeldekveren, maar een minder scherpe bandering op de mantel en schouders. Juveniele Amerikaanse oeverlopers zijn tevens van juveniele gewone oeverlopers te onderscheiden door de kleinere zijborstvlekken en de wittere oogring en wenkbrauwstreep.

De Amerikaanse oeverloper heeft een lichaamslengte van 18 tot 20 centimeter, een spanwijdte van 30 tot 40 centimeter en een lichaamsgewicht van 19 tot 62 gram.(wikipedia)

Reageren via facebook