Medemblik Actueel.

Politiek

Medemblik wordt gedwongen mee te werken aan plaatsing megawindmolens

[adrotate group="2"]
Toekomstbeeld. De nieuwe skyline van de gemeente Medemblik.
Toekomstbeeld. De nieuwe skyline van de gemeente Medemblik.

Medemblik – Afgelopen week kwamen wij al met het bericht over de bijeenkomst in Hauwert waar de bewoners te horen kregen dat Eneco 19 windmolens van 100 meter hoog wil gaan plaatsen tussen Zwaagdijk-West, Midwoud en Hauwert. 

Nu blijkt dat de gemeente, ook al is de voltallige gemeenteraad tegen deze plannen en is het college ook geen voorstander van deze plannen, door hogerhand, het Rijk en de Provincie, gedwongen worden om mee te werken aan deze plannen. Met andere woorden, de molens worden ons door de strot gedrukt. 

Vanaf afgelopen 15 januari kunnen projectontwikkelaars/initiatiefnemers van windparken hun plannen waar zij een windmolenpark willen gaan neerzetten aanmelden bij de Provincie Noord-Holland.  Eneco kwam afgelopen woensdag als eerste met haar plannen richting de inwoners van Hauwert en maakte daar ook direct vertelde dat er al vergaande gesprekken zijn gehouden met grondeigenaren.  

Ook tussen het gebied Zwaagdijk-Oost en de Westfrisiaweg komen nog eens 6 van deze 100 meter hoge molens te staan. Deze komen op het stuk grond ten oosten van het Weeltje tot aan de weg naar Hauwert te staan.  Maar er kunnen nog meer plannen bijkomen. 

Gebiedsateliers.

In gebiedsateliers komen afgevaardigden van dorpsraden, voor of tegenstanders die zich voor een gebiedsatelier opgeven en een afvaardiging van omwonenden. ) De provincie organiseert de gebiedsateliers. De provincie stemt wel met de gemeente af, bijvoorbeeld over welke adressen een uitnodiging moeten ontvangen. En hier gaat het al mis. Ook al is de gemeente Medemblik geen voorstander van deze molens op haar grondgebied, ze is vanuit de Provincie Noord-Holland verplicht om toch zo’n ‘gebiedsatelier’ op te zetten. En voor nu is het volstrekt onduidelijk of de Provincie de bezwaren van de inwoners laat meewegen in haar beslissing om wel of niet een vergunning te gaan verstrekken. 

Tevens moet de initiatiefnemer duidelijk maken hoe zij de omwonenden in een straal van 1200 meter financieel wil gaan compenseren, denk aan waardevermindering huizen en gebouwen, geluidsoverlast door de ronddraaiende wieken en landschapbederf. 

Als aan deze voorwaarden voldaan is geeft de Provincie een verklaring van geen bedenking af en wordt er een omgevingsvergunning afgegeven. Om bezwaar te maken tegen die omgevingsvergunning kan een omwonende naar de rechtbank stappen of later naar de raad van State.

Reageren via facebook