2.3 C
Medemblik
30 november 2020 12:50
Medemblik Actueel.

Lekke dijk Andijk blijkt verstopte waterput. (reactie Hoogheemraadschap)

Andijk – Vanochtend werden onze collega’s van De Andijker gebeld door Piet de Vries, de bakker in Andijk, met het bericht dat de dijk ter hoogte van de Dijkweg 63 lek is. Er sijpelt water door de dijk de weg op. 

Opvallend is dat over 1 jaar, op 14 januari 2016, het precies 100 jaar is geleden dat Andijk geteisterd werd door een stormramp die bijna een dijkdoorbraak tot gevolg had. Mede door zeer cordaat optreden van de Andijker bevolking die zeilen over de dijk legden wisten zij een grote ramp te voorkomen. 

Update: De lekke dijk blijkt gelukkig niets anders te zijn dan een verstopte waterput.  Jurgen van den Bos was ter plaatse en wist dit te berichten. 

Update: Het Hoogwaterschap laat ons weten dat: 

Vanochtend is in diverse media en op social media het gerucht ontstaan dat de IJsselmeerdijk bij Andijk lek zou zijn. Dit is niet het geval. Er is water zichtbaar op de weg, maar dit komt niet uit het IJsselmeer. Medewerkers van het hoogheemraadschap waren snel ter plaatse.

Op de Dijkweg in Andijk was water zichtbaar. Verontruste en alerte bewoners namen contact op met het hoogheemraadschap en de media. Direct na de melding zijn medewerkers van het hoogheemraadschap polshoogte gaan nemen.

Afvoerpijp

In tegenstelling tot wat mensen denken, is het geen water uit het IJsselmeer dat op de weg ligt. Dit is ook niet mogelijk, aangezien de waterspiegel van het IJsselmeer ter plaatse lager ligt dan de Dijkweg.

Over de lengte van de dijk ligt naast de weg een drainage. Deze vangt het regenwater op dat op de dijk valt. Deze drainage heeft een aantal afvoerpijpen naar de sloot onderaan de dijk. Een van deze afvoerpijpen is verstopt geraakt. Hierdoor zocht het regenwater een andere weg. Vandaar de plassen op de Dijkweg. Het probleem is inmiddels verholpen.

Veilig

De dijk bij Andijk is een zogenaamde Primaire Kering, een buitendijk. Het hoogheemraadschap zorgt voor veilige dijken. Het hoogheemraadschap is blij met de opmerkzaamheid van bewoners. De alerte reactie van bewoners is een mooi voorbeeld van het besef dat Noord-Holland grotendeels onder zeeniveau ligt. Zij vormen mede onze ogen en oren

Reageren via facebook