Medemblik Actueel.

Algemeen

Hoogwater IJsselmeer houdt nog aan,Westerhavensluis Medemblik blijft gesloten

westerhavensluis
De Westerhavensluis in Medemblik, gesloten vanwege het hogewaterpeil in het IJsselmeer

 

Medemblik – Het waterpeil in het IJsselmeer daalt nog niet. Rijkswaterstaat heeft daarom Code Geel voor de IJsselmeerkust nog niet ingetrokken. Uit voorzorg blijven de door het hoogheemraadschap genomen maatregelen nog tot maandagochtend van kracht. Oorzaak is de aanhoudende toestroom van water uit het rivierengebied (via de IJssel). Tegelijk kan er door de hoge waterstand in de Waddenzee amper gespuid worden vanuit het IJsselmeer.

De wind wakkerde afgelopen nacht nog aan tot een kracht 7 tot 8. Na middernacht draaide wind van zuidwest naar west en zwakt nu geleidelijk af. Daardoor zal de opstuwing voor de Markermeerkust van West-Friesland langzaam afnemen. Het peil in het IJsselmeer bij Den Oever staat echter nog steeds op ongeveer +0,17 m. N.A.P. (vrijdagmorgen, 9.00 uur). Dat is nog altijd ruim boven het streefpeil van -0,40 m. N.A.P.

Spuien op de Waddenzee

Omdat het onzeker is wanneer de hoge waterstand in de Waddenzee afneemt, blijft het ook onzeker wanneer er behoorlijk vanuit het IJsselmeer kan worden gespuid. De verwachting is dat dit pas na zaterdag substantieel mogelijk is. Tegelijk stroomt er al dagen – en nog steeds – via Maas, Rijn en IJssel veel neerslagwater uit de omringende landen onze kant op.

Maatregelen

Vanwege het aanhoudende hoge water in het IJsselmeer blijft voor de IJsselmeerkust Code Geel van kracht, aldus het Watermanagement Centrum Nederland (Rijkswaterstaat). En daarmee ook de voorzorgsmaatregelen van het hoogheemraadschap. Zo blijven de Sassluis bij Enkhuizen en de keersluis Broekerhaven gesloten. Ook de Stontelerkeersluis, de Westhavensluis en de inlaatduiker bij Medemblik, en een paar inlaten blijven dicht. De inspectierondes zijn gestopt, maar de dijkbeheerders blijven paraat. Alle havenmeesters en aanliggende gemeenten zijn geïnformeerd.

Reageren via facebook