13 C
Medemblik
27 september 2020 03:24
Medemblik Actueel.

Hoogwater IJsselmeerkust West-Friesland, inlaatduiker en Westerhavensluis Medemblik gesloten

wateroverlastMedemblik – Het waterpeil in het IJsselmeer stijgt al enkele dagen. Inmiddels wordt er donderdagmorgen een peil van +0,20 m. N.A.P. verwacht. Normaal gesproken staat dit peil op -0,40 m. N.A.P.

Oorzaak is de oplopende toestroom van water uit het rivierengebied (via de IJssel). Tegelijk kon er de afgelopen dagen door de harde zuidwesten tot westenwind maar amper gespuid worden op de Waddenzee.

De wind stuwde de afgelopen dagen het water in de Waddenzee tegen de Afsluitdijk op. Hierdoor kon er maar mondjesmaat gespuid worden vanuit het IJssel. Tegelijk stroomt er nog steeds via Maas, Rijn en IJssel veel neerslagwater uit de omringende landen onze kant op. Dat betekent dat het peil in het IJsselmeer langzaam stijgt.

Maatregelen

Het verwachte peil van +0,20 m. N.A.P. in het IJsselmeer is een zogenaamd waarschuwingspeil. Dat betekent dat er voor de IJsselmeerkust van Noord-Holland Code Geel voor hoog water is afgegeven door het Watermanagement Centrum Nederland. Vanwege de combinatie met een sterke zuid- tot zuidwester storm, neemt het hoogheemraadschap voorzorgsmaatregelen in West-Friesland. Zo zijn de Sassluis bij Enkhuizen en de keersluis Broekerhaven gesloten. Ook worden de Stontelerkeersluis, de Westhavensluis en de inlaatduiker bij Medemblik, en een paar inlaten gesloten. Alle havenmeesters en aanliggende gemeenten zijn geïnformeerd.

Inspectierondes

Donderdagnacht en –morgen wordt er bovendien een stevige storm verwacht, waarbij de wind draait van zuidwest naar zuid. Deze zal in het Markermeer het water vooral opstuwen tegen de Zuiderdijk. Verwacht wordt dat na vrijdag de wind afneemt en er weer beter gespuid kan worden op de Waddenzee. Bij Stedebroec kan er water over de vooroeverdijk komen. Dit is een dijkje dat voor de werkelijke Zuiderdijk ligt. Tussen Den Oever en Medemblik en tussen Enkhuizen en Stedebroec zullen dijkbeheerders van HHNK regelmatig patrouilles rijden.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?