Eerste Sportcongres wijst sportclubs de weg

Sportcongres WF Sportverk.

Op de vraag ‘Hoe?’ antwoordde oud beleidsmedewerker van de gemeente Delft, Rob van den Berg, als vertegenwoordiger van Maatschappelijk Verantwoord Verenigen: ,,Door te verbinden en de samenwerking met gemeenten en welzijnsorganisaties aan te gaan. Realiseert u zich wel dat de traditionele verenigingsstructuur onder druk staat. Geef aan waar u nu als vereniging staat en waar u over tien jaar wilt staan. Denk in oplossingen door te zoeken naar wat u samen kunt doen en maak dat structureel. Door gezamenlijk er de schouders onder te zetten is meer mogelijk dan u vaak denkt.’’

Niet zonder zorgen

Ook uit de enquête was vast komen te staan dat veel van de Westfriese sportclubs niet zonder zorgen zijn over ledenbehoud en ledenwinst. Dat is overeenkomstig het landelijk beeld, dat aangeeft  dat er sprake is van meer dan 1% ledenverlies bij de gezamenlijke Nederlandse sportclubs. In de door voorzitter Hans Huibers van SEW voortreffelijk geleide bijeenkomst erkende de enig aanwezige gemeentelijke vertegenwoordiger, Joset Fit, wethouder van sport in de gemeente Medemblik, dat in de samenwerking met de sport er niet alleen kansen zijn voor de sportvereniging, maar ook voor de gemeente zelf. Zij toonde zich bereid de discussie over het toekomstperspectief van de sportclub aan te gaan.

,,Sport heeft zoveel waarde dat je daarmee veel meer kunt dan een wedstrijd of competitie te organiseren’’, meende Van den Berg. ,, Als beleidsmedewerker van de gemeente Delft heb ik ervaren dat verenigingen die open staan voor hun maatschappelijke opdracht ledengroei  kennen en de sportparticipatie in Delft (66%) ligt nu zelfs boven het landelijke gemiddelde. Verbreding van de structuur is nodig, we kunnen als vereniging niet meer zeggen: ‘We doen het al 100 jaar goed, waarom veranderen?’ Omdat het niet meer zoals het altijd was; als kind word je niet meer automatisch lid van een sportclub. Er is tegenwoordig zoveel meer. Dus breng partijen bij elkaar en realiseer je dat ledenwinst vandaag niet alleen van de jeugd hoeft te komen. Zet veel breder in.’’

Kernactiviteit

,,Als sport maar wel de kernactiviteit van de vereniging blijft’’, betoogde Rein de Wit, de gedreven voorzitter van de voetbalvereniging VVS’ 46 uit Spanbroek, en inmiddels ervaringsdeskundige. ,,Wij zijn maatschappelijk actief omdat we als bestuurders en vrijwilligers hebben ingezien dat het werkt. Maar we blijven wel in de eerste plaats een voetbalclub.’’

,,Blijf vooral doen waar je goed in bent’’, zei Van den Berg in zijn reactie voorafgaand aan een inleiding van Wil Spanjer die de maatschappelijke activiteiten van FC Volendam toelichtte. Kim de Graaf van de Rabobank (Coöperatiefonds)  en Anouschka Timm van het Vrijwillgerspunt maakten op dit zeer geslaagde congres duidelijk welke mogelijkheden er voor sportclubs liggen op het terrein dat zij vertegenwoordigen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.