Zuiderzeemuseum Enkhuizen gaat terug naar 1916 ten tijde van de watersnoodramp

Foto: De Andijker

Regionieuws – Het is over precies een jaar honderd jaar geleden dat het toenmalige Zuiderzeegebied overstroomde. Dat gebeurde in de nacht van 13 op 14 januari 1916. Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen wil daarom volgend jaar een van de straten van het buitenmuseum inrichten als watersnoodstraat. Dit om het gevoel van de overstroming en de nasleep van zon ramp dichter bij het publiek te brengen.

Het museum doet dit samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK). “We willen bezoekers bewust laten worden van het feit dat overstromingen elke dag ergens op de wereld gebeuren. En waar kan dit beter dan in een realistische setting zoals deze?”, zegt Stephan Warnik, directeur van het Zuiderzeemuseum. Volgens dijkgraaf Luc Kohsiek van het HHNK weten Nederlanders te weinig van de consequenties en gevaren van leven onder de zeespiegel.

De tentoonstelling gaat in op de overstroming van 1916 die voor het Zuiderzeegebied grote gevolgen had. Vanwege het aantal slachtoffers en de materiële schade, maar bovenal doordat deze overstroming de directe aanleiding vormde voor het afsluiten van de Zuiderzee. De aanleg van de Afsluitdijk in 1932 herinnert aan de gevaren van het water en de gebeurtenissen in 1916. 

Aan de hand van filmbeelden, geluidsfragmenten en objecten waan je je in een gebied dat net is overstroomd. Foto’s en prentbriefkaarten tonen de overweldigende omvang van de ramp, indrukwekkende persoonlijke verhalen zorgen voor kippenvel en de schilderijen van J.H. van Mastenbroek over de aanleg van de Afsluitdijk voor een gevoel van trots.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.