Steeds meer schoolkinderen vallen tussen wal en schip.

Regionieuws – Hoewel het niet is toegestaan om de ouderbijdrage te verplichten gaan meer en meer scholen over tot deze regel, met als resultaat dat als ouders niet betalen hun kind(eren) niet mee kunnen op schoolreisje of worden uitgesloten van andere tripjes of evenementen van deze school. 

De bijdrage varieert per school. Er zijn scholen die een paar tientjes per jaar vragen maar en zijn ook scholen die tot meer dan 1000 euro per jaar vragen en zelfs eisen, wees een onderzoek van de SP uit.  

Schrijnend voorbeeld is Monique Pie uit Heerhugowaard. Haar zoons zitten op het Trinitas College in Heerhugowaard en zij kon de ouderbijdrage voor het schoolreisje naar London niet betalen. Het Trinitas College had wel een oplossing, zij mochten allerlei klusjes doen op school.  De zoons van Monique zagen dit als een soort van straf. 

Stichting Leergeld ziet een forse toename in het aantal aanvragen om financiële steun. Voorlopige resultaten van een enquête onder honderden ouders laten zien dat 29 procent de bijdrage niet op kan hoesten. ,,2 à 3 kinderen per klas leven onder de armoedegrens”, zegt directeur Gaby van den Biggelaar van Stichting Leergeld. In 2013 klopten 59.033 ouders bij de Stichting Leergeld aan. Vorig jaar waren dat al 76.468 ouders.

Scholen in de fout

Heeft u de ouderbijdrage niet betaald voor een verplichte activiteit? Dan mag uw kind toch deelnemen aan deze activiteit, omdat de activiteit onderdeel is van het onderwijsprogramma. Heeft u de ouderbijdrage niet betaald voor een extra activiteit die niet is verplicht? Dan mag de school uw kind weigeren voor deze activiteit. De school moet dan wel zorgen voor opvang van uw kind. 

Korting of kwijtschelding ouderbijdrage

De meeste scholen hebben een kortingsregeling of een kwijtscheldingsregeling als u de ouderbijdrage niet kunt betalen. Op veel scholen kunt u in termijnen betalen. De school kan u hierover meer informatie geven.

Extra activiteiten

De vrijwillige ouderbijdrage is bestemd voor activiteiten als:

  • excursies;
  • schoolreisjes;
  • sportdag;
  • schoolkamp;
  • sinterklaascadeautjes;
  • kerstvieringen;
  • extra lesmateriaal;
  • schoolzwemmen.

Heeft u ook moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en wilt u toch dat uw kind de extra activiteiten kan meedoen op school, schrijft u zich dan aan bij Stichting Leergeld. 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.