Slecht bestuur oorzaak faillissement Psya Medemblik

Medemblik – Het op 10 december 2014 failliet verklaarde Stichting Psya lijkt slachtoffer te zijn geworden van wanbeleid door het voormalige bestuur van deze stichting. Uit het eerste faillissementsverslag van de curator valt op te maken dat begin september het voorgaande bestuur is vervangen door het huidige bestuur vanwege de slechte financiële resultaten en de schuld-liquiditeitspositie van de stichting. 

Betaling declaraties gestaakt

Het huidige bestuur, tot aan het faillissement, heeft er alles aan gedaan om deze situatie te verbeteren maar liep op niets uit omdat de grootste zorgverzekeraar de uitbetaling van de ingediende declaraties staatke wat de situatie verder verslechterde. 

In week 48 van 2014 werden de liquiditeitsproblemen zo groot vanwege een banksaldo die niet meer toereikend genoeg was dat de Rabobank in die zelfde week de betalingsmogelijkheden heeft geblokkeerd. 

De druppel was de melding aan de belastingdienst over de betalingsonmacht en de berichtgeving op basis van de contractuele informatieplicht jegens de zorgverzekeraars, waarop deze zorgverzekeraars besloten tot stopzetting van de uitbetalingen. 

Hierdoor is de stichting Psya vanwege gebrek aan liquiditeiten opgehouden met betalen van rekeningen en salarissen. De schuldpositie van de stichting blijkt ook fors groter te zijn dan de vorderingen.   

De curator wil wel snel duidelijkheid over hoe en op welke wijze de patiëntenzorg kan worden gegarandeerd. Het personeel is op 10 december 2014 ontslag aangezegd. 

Doorstart

Daar er nog altijd een kans bestaat op een doorstart heeft de curator met toestemming van de rechter-commissaris een inventarisatierapport laten opstellen door de firma Troostwijk. Hoe de voortgang over een mogelijke doorstart is tot op heden nog niet duidelijk. 

Mogelijk frauduleus handelen ex-directieleden

Opvallend in het rapport van de curator is de melding dat de computerapparatuur is geleaset bij een gelieerde vennootschap van de huidige (ex) directie de heer Bosman, de firma Open Forest B.V. Deze firma heeft het contract voor zover wij kunnen opmaken nog niet overhandigd aan de curator, wel zijn de algemene voorwaarden overhandigd die bij dit contract horen. 

De geleasete apparatuur op de lokatie Haarlem blijkt zonder enig overleg met de curator te zijn weggehaald.  Maar ook de onwil van de directie van Curanda, tevens directie van het leasebedrijf Open Forest B.V. om een storing in het service centrum van Open Forest B.V. te willen verhelpen, waardoor het declaratie proces door de medewerkers van Psya richting de zorgverzekeraars is gefrusteerd. De medewerkers van Psya waren noodgedwongen thuis via hun eigen laptop verder aan het werk gegaan met het afsluiten en declareren van DBC’s (Diagnose Behandel Composities). 

De binnenkomende geldstromen van de zorgverzekeraars werden door de voormalige directie omgeleid naar een rekening op naam van de maatschap Tethys h/o Psya Zorg. Deze is na het faillissement ongedaan gemaakt. De curator gaat dit nog nader onderzoeken. 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.