NMo (eindelijk) nieuwe eigenaar Kasteel Radboud

Medemblik – Er is eindelijk duidelijkheid over de nieuwe eigenaar van Kasteel Radboud. Zoals al langer verwacht is dit de Nationale Monumentenorganisatie (NMo) geworden. Dat staat in een brief van 18 december 2014 van minister Blok (Wonen en Rijksdienst) aan de Tweede Kamer.

Uiteindelijk draagt het Rijk 31 monumenten over: “De panden en objecten moeten goed bewaard en beheerd worden, maar dat is geen taak voor de Rijksoverheid; ze hebben geen functie voor het Rijk. De NMo krijgt eenmalig een bruidsschat 61 miljoen voor het toekomstige onderhoud en beheer van de monumenten. Uit dat fonds kan de organisatie alle panden onderhouden of exploiteren.”

De Kamer kan aangeven of er behoefte is om schriftelijke vragen te stellen aan de minister of aan een debat in de Tweede Kamer over de brief. Maar men kan ook besluiten er niets mee te doen en het als gegeven aan te nemen. Duidelijkheid betekent nog géén zekerheid voor een publiek toegankelijke toekomst als toeristische attractie.

Stichting Kasteel Radboud heeft een aflopend huurcontract met het Rijk, nog géén langjarig contract met de NMo.

Rijk verlengt huurcontract Stichting Kasteel Radboud

De overdracht van Kasteel Radboud aan de NMo vindt normaliter pas plaats in de zomer van 2015. Het huidige huurcontract van Stichting Kasteel Radboud loopt af op 31 mei 2015, maar het Rijk is bezig om dit tijdelijk te verlengen.

Onderdeel van dit contract is de aan de Gemeente Medemblik toegezegde publieke toegankelijkheid van het kasteel, zoals verwoord in een brief van 3 juli: “Voor wat betreft de exacte invullingen en vastlegging van deze toegankelijkheid, maken wij graag een afspraak met u en de NMo nadat er in principe een akkoord is bereikt over de overdracht”.

De Stichting zal de Gemeente actief betrekken bij het afsluiten van dit nieuwe contract.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.