Er is een Hauwerter doodgegaan

Piet Butter (links) en Piet Langeberg
Piet Butter (links) samen met Piet Langeberg

Hauwert – Afgelopen week overleed op de dag dat hij zijn 82e verjaardag vierde de man die Hauwert op de kaart heeft gezet. Piet Butter heeft veel betekend voor het dorpje Hauwert.  Wij vroegen Jan Burger, mede-hauwerter en iemand die Piet Butter van dichtbij heeft meegemaakt of hij een woordje wilde schrijven.  En gelukkig, dat wilde hij doen. Hieronder leest u wat Jan Burger gisteren heeft voorgedragen tijdens de begravenisdienst. 

Er is een Hauwerter doodgegaan

Het stond zo boven de gezamenlijke advertentie van de dorpsraad en het dorpshuis. En zo is het ook. Maar niet zomaar een Hauwerter, een man met vele verdiensten voor de gemeenschap. Iedereen in West Friesland kende hem wel, waar je ook kwam. Men wist dat hij ziek was en menig keer vroeg men naar hem.

Als je dan vroeg of de betreffende persoon een kaartje had gestuurd of misschien zelfs een bezoekje of een telefoontje had gepleegd dan stokte het gesprek, want naar chronisch zieke mensen “ga je niet zomaar”.

Piet zat in vele instanties en verenigingen. Heeft ook veel verdiensten op vele terreinen, het is hier vanmiddag al verschillende keren benadrukt. Ik kende hem van de biljartclub DOET, want ook daar is hij erelid vanaf 2010.  Een geweldig moeilijke tegenstander, want hij gaf het nooit op. Je won niet zomaar van hem en dat tekent zijn karakter. Hij deed mee in diverse spelsoorten en won 2x het befaamde “Dorus Bruin”toernooi. Maar liefst 63 jaar was hij lid van de biljartclub.

Ook vanuit de politiek, waarin hij mij soms als vraagbaak benaderde. Altijd voor zaken, waar hij mee zat. Vaak klein van omvang maar in zijn ogen heel belangrijk. “Jij bent wel van een andere partij”zei hij dan, “maar het belang van de burger staat voorop”. Vele jaren stond hij op de lijst van Gemeentebelangen, altijd op een niet verkiesbare plaats, want hij hoefde niet zo nodig in de gemeenteraad.

Sommige ouderen zeiden wel eens “hij is de burgemeester van Hauwert” en dat gaf zijn invloed aan in het Hauwerter verenigingsleven.

Vele jaren zaten wij samen op het stembureau, bij de diverse verkiezingen, dat vond hij prachtig. Veel mensen kende hij ook en na afloop hadden wij altijd nog even tijd om na te babbelen.

Ik herinner mij nog die ene keer, toen hij wat haast had. Op het gemeentehuis aangekomen leverde ik de processen verbaal in en dan wordt alles nagekeken door het ambtelijk apparaat. Zo ontbrak zijn handtekening als lid van het stembureau en wat erger was: het waren de verkiezingen van de Provinciale Staten en de volgende morgen vroeg moesten de processen verbaal naar Den Helder gebracht worden.

Goede raad was duur en rond het middernachtelijk uur belde ik zijn nummer. Zijn vrouw nam na enige tijd de telefoon op en ik begon met: “Schrik maar niet Ko want”en vertelde het verhaal. Natuurlijk lagen zij rond dit tijdstip al lang in bed. Alles werd geregeld en met de handtekening van Piet toog ik weer naar het gemeentehuis in Wognum.

Bij het kaarten tussen de ouderen van Midwoud, Oostwoud en Hauwert was hij met Co altijd aanwezig. Zelf zorgde hij met Co en anderen voor de prijzen en ook werd het openings en sluitingswoordje door hem altijd keurig gedaan. Het laatste jaar ging het allemaal wat moeilijker, want het ziekteproces begon hem parten te spelen.  Verheugd was ik dan ook, toen ik hem in maart van dit jaar de wisselbeker en een vervangende beker mocht uitreiken, want hij was over alle zes ronden de beste! Trots als een pauw nam hij de beker in ontvangst.

Na die tijd is hij er niet meer geweest, want zijn gezondheid nam zienderogen af.

Meerdere malen heb ik hem nadien nog thuis bezocht en praten wij over de dagelijkse dingen. Ook van het voetbal op de televisie genoot hij nog veel, want hij had ook de sportzenders.

Toen ik 14 dagen geleden bij hem kwam hadden wij ons laatste gesprek. Herinneringen nog kort over vele zaken, die hem en mij bezighielden. Het ging moeizaam want hij was toen al heel ziek.

Ik gaf hem de hand en wist, dat dit de laatste keer zou zijn. Op eerste Kerstdag, nota bene op zijn verjaardag, overleed hij te midden van zijn dierbaren.

Piet, bedankt voor alles wat jij deed.  

Een kleine opsomming van wat Piet Butter allemaal in zijn leven heeft gedaan voor Hauwert

  • initiatiefnemer van voetbalvereniging “Hauwert 65”  (in 1965)
  • erevoorzitter van voetbalvereniging
  • erevoorzitter van het dorpshuis “de Werf”
  • grondlegger van het nieuwe dorpshuis “de Werf”
  • erelid van biljartvereniging “DOET”    (drie op een tafel)
  • initiatiefnemer van het dorpsblad “de Hauwerter Koerier”

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.