Medemblik Actueel.

Regionieuws

Huisartsen West-Friesland: Gemeenten gaan beslissen over jeugdpsychiater

Regio – Huisartsen maken zich zorgen over de overgang per 1 januari van alle vormen van jeugdpsychiatrische zorg naar de gemeenten. Huisartsen kunnen kinderen en jongeren dan niet meer direct doorverwijzen naar de jeugdpsychiater. De gemeentes moeten er ook nog mee akkoord gaan.

Jeugdpsychiatrische zorg wordt nu nog vergoed door de zorgverzekering. Na 1 januari gaat de rekening naar de gemeente. Wijkteams worden dan de spil in de zorg. Gemeenten moeten 15 procent op het budget voor jeugdzorg bezuinigen. Huisartsen vrezen dat gemeenten omwille van het geld niet instemmen met doorverwijzingen naar de jeugdpsychiater die zij keihard nodig achten, schrijft het NHD op haar website (Premium). 

Geestelijke bijstand

Erik van de Sande, directeur van de huisartsenorganisatie, waarin West-Friese huisartsen samenwerken zegt tegen de verslaggeefster van het NHD,  ,,Wij verwijzen niet door als er geen ernstig probleem is. En geen enkele ouder gaat met zijn kind naar de psychiater als er niets aan de hand is. Als wij een jongere hebben die depressief en suïcidaal is, dan heeft die gewoon direct goede zorg nodig. Maar daar moet het wijkteam van de gemeente straks dus nog iets van vinden. Stel dat het wijkteam de zorg onnodig vindt? Zo hoeft het natuurlijk niet te gaan, we moeten nog ervaring opdoen met die overgang naar de gemeenten, maar hier maken de huisartsen zich wel zorgen over.’’

Van de Sande vindt verder dat het delen van privacygevoelige informatie over kinderen en de gezinnen waar in zij leven gedeeld moet worden met de gemeente. Hij beroept zich dan ook op het ‘beroepsgeheim’ dat elke arts heeft. 

Reageren via facebook