Weerbericht Medemblik – Winterse periode opkomst

25122014

Medemblik – Tijdens de kerstdagen krijgen we geleidelijk met winters weer te maken. Vandaag, Eerste Kerstdag, zijn er buien met korrelhagel en onweer. Komende nacht daalt de temperatuur tot rond het vriespunt. Tweede Kerstdag is het overdag droog met zon, maar in de nacht naar zaterdag neemt de kans op (natte) sneeuw toe.

Vandaag wordt een onstuimige dag met een stevige westenwind en regelmatig buien. Deze buien trekken vanuit het noordwesten over het land en kunnen gepaard gaan met winterse (korrelhagel) en een klap onweer. Tussen de buien door schijnt de zon en is het een graad of 8. Vanavond neemt de buiigheid sterk af en zijn er brede opklaringen. Het koelt af tot rond het vriespunt. 

Morgen start vrijwel droog. En is het vooral in de ochtend zonnig, maar in de middag neemt op nadering van een lagedrukgebied vanuit het westen de bewolking toe. Het wordt slechts een graad of 5 en een aantrekkende zuidenwind maakt het later op de dag voor het gevoel nog wat kouder.

Morgenavond volgt vanuit het westen neerslag. In welke vorm deze neerslag valt hangt van de precieze koers van het genoemde lagedrukgebied af. De kans is groot dat de neerslag als een mix van regen en natte sneeuw begint en naarmate de nacht vordert de neerslag meer overgaat in (natte) sneeuw.

Zaterdag wordt dag met een koude oostenwind en mogelijk nog enige tijd (natte) sneeuwval bij temperaturen rond of net boven het vriespunt. In de nacht naar zondag gaat het een graadje vriezen. Zondag wordt een echte winterdag. De temperatuur komt amper boven 0 en er staat een koude noordoostenwind. Het blijft droog en er is veel ruimte voor de zon.

De rest van het jaar zijn de kansen op neerslag van betekenis klein en blijft het behoorlijk koud. Overdag ligt de temperatuur rond of net boven het vriespunt, in de nachten vriest het licht tot matig. Na de jaarwisseling neemt de kans op een overgang naar een wat minder koud en wisselvallig weertype toe.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.