12.3 C
Medemblik
21 oktober 2020 13:03
Medemblik Actueel.

Ruim 2200 meldingen vuurwerkoverlast, in Medemblik is het juist erg rustig

Regio – Bij het meldpunt vuurwerkoverlast zijn tot donderdagochtend vroeg al ruim 2200 meldingen binnengekomen. Het meldpunt, op de site vuurwerkoverlast.nl, opende woensdag en toen stond de teller aan het eind van de dag op ruim duizend.

Woensdagochtend openden 25 lokale GroenLinks-fracties de website. Het is het derde jaar op rij dat burgers hun klachten kwijt kunnen bij dit meldpunt, een initiatief van twintig gemeentelijke en provinciale GroenLinks-fracties. Vorig jaar kwamen er bijna 90.000 klachten binnen,meldt onze nieuwspartner RTV NH

De meeste klachten gaan over heel zwaar vuurwerk. Veel meldingen komen uit de Randstad. Met de meldingen op vuurwerkoverlast.nl willen de initiatiefnemers de omvang van het probleem in kaart brengen. De klachten komen in een rapport dat begin 2015 aan de Tweede Kamer en vijftien burgemeesters wordt aangeboden.

Rustig in Medemblik

Waar vorig jaar de overlast zeer groot was, begin november waren er al tientallen klachten over vuurwerk binnengekomen bij de politie en de gemeente Medemblik. Het werd zelfs zo erg dat een buurtbewoner een heuze buurtwacht wilde gaan instellen om zo de jongeren achter de overlast te kunnen aanhouden. Begin december werden er zelfs woningen in Medemblik beschadigd door illegaal vuurwerk. Mocht een toen 16-jarige inwoner van Medemblik zich gaan melden bij HALT om daar te horen welke straf hij kreeg na het afsteken van illegaal vuurwerk.  

Maar het meeste indruk werd wel 31 december 2013 toen een inwoner van Medemblik kwam te overlijden na het afsteken van zwaar illegaal vuurwerk. Dit bracht in Medemblik bij velen de discussie opgang of het nog wel langer door moest gaan zo. Zeker toen duidelijk werd dat behalve de dodelijke slachtoffer ook voor ruim 7500 euro aan schade was aangericht door het afsteken van illegaal vuurwerk. 

Dit jaar is het mede door de bovengenoemde gevallen erg rustig in Medemblik. Je hoort maar af en toe eens een knal van vuurwerk dat wordt afgestoken.  Dankzij de nieuwe scherpere regels mag er pas op 31 december van dit jaar tussen 18:00 en 02:00 uur vuurwerk worden afgestoken. 

Meer over vuurwerk leest u in ons dossier ‘vuurwerk

Reageren via facebook