22.4 C
Medemblik
12 augustus 2020 08:57
Medemblik Actueel.

Geslaagd Kerstconcert van Four Winds, AOW Jongerenkoor en Voice Over

Four Winds ( Foto: Mieke Koomen)
Four Winds ( Foto: Mieke Koomen)

Wervershoof – Een goed gevulde Werenfriduskerk vormde zondagmiddag het toneel voor een concert van Four Winds, AOW Jongerenkoor en close harmony ensemble Voice Over. Bedat Kerst was de titel van het drieluik dat voor een middagvullend programma zorgde.

3 optredens in 1. Een vol programma. Maar duidelijk afgebakende blokjes en een strakke organisatie voorkwamen dat het rommelig werd. De combinatie van de 3 zorgde voor een aangename afwisseling van klanken. Elke koor had een eigen blokje met nummers. Tussen elk blokje wendde de dirigente zich tot het publiek in de kerk en volgde er een samenzang. Na een aarzelende start zongen steeds meer mensen vanuit de kerkbanken mee met de bekende kerstliederen. Gesteund door de teksten in het programmaboekje. Terwijl het publiek zong, kregen de koren de gelegenheid elkaar rustig af te wisselen. Een goede vondst.

Four Winds en AOW openen het concert samen met Joy to the world. Daarna neemt AOW het over. Begeleid door piano, drums, gitaar en beurtelings dwarsfluit en saxofoon zingen zij ingetogen en licht. De 7 heren doen niet onder voor de 13 dames. Vooral Lied van de Sterren klinkt meerstemmig erg mooi.

Voice Over

Na de eerste samenzang is de beurt aan Voice Over. De 3 heren, Martin Middelkoop (bariton), John van der Schaaf (tenor) en Enrico Kors (hoge tenor) zingen in close harmony waarbij ze zichzelf begeleiden met gitaarspel en percussie. De drie goed ontwikkelde stemmen vloeien moeiteloos in elkaar over. Solo-partijen worden afgewisseld met krachtige meerstemmigheid. Soms iets te krachtig bij het aanzwellen. Vooral zacht klonk het als een klok. Het is duidelijk dat muziek voor dit heerschap meer dan een hobby is.

Four Winds

Het laatste blokje voor de pauze is voor Four Winds. Ook dit koor wordt begeleid op toetsen, drums en gitaar. Veel aangenamer dan begeleiding met een orkestband. Na het eerste lied My heart will go on leest een koorlid een gedicht voor waarin de waarde van het lied naar voren komt. Het publiek raken met muziek, daar gaat het om. En daar doen ook de leden van Four Winds het voor. Na een ingetogen Stille Nacht volgt het bekende So this is Christmas. Dirigente Ingrid Sijm heeft de touwtjes stevig in handen. Ze brengt de diverse klankkleuren binnen het koor vloeiend bijeen. Een knap staaltje werk bij een dergelijk groot koor. Het nummer eindigt met een meerstemmig neuriën. Prachtig gedaan. Het maakt het soms gebrekkig uitgesproken Engels ruimschoots goed.

Pauze. Ook de routing voor het bemachtigen van een kopje koffie heeft dirigente Ingrid Sijm goed onder controle. Na een korte uitleg wacht iedereen keurig op zijn beurt. De route wijst zichzelf. De koffie en thee met koek staan al dampend in de bekertjes klaar. Het is een kleine reünie. Er wordt druk over en weer gezwaaid en gekletst. Hangend en leunend in de kerkbanken. De mensen moeten tot stilte worden gemaand als het AOW Jongerenkoor het einde van de pauze inluidt. Dat duurt niet lang.

AOW Jongerenkoor

De originele liedkeuze heeft het publiek al snel in de ban. Na Little drummer boy volgt een meerstemmig fraai gezongen Hallelujah. De stemmen van de dames en heren mixen prachtig en de muzikale begeleiding is goed hoorbaar en origineel. Hoewel de popsong You’re the Voice iets krachtiger gebracht had mogen worden, zorgt het voor een meedeinend publiek en een terecht groot applaus.

Solisten

Na het 2e blokje van Voice Over sluit Four Winds af met enkele verrassende songs. Voor de hitsingle Under Pressure van Queen levert het koor 2 solisten. Zij zingen niet onverdienstelijk en met name de heer zingt goed gecontroleerd en zuiver. Ook voor het lastige Skyfall wordt een soliste ingezet. Petje af voor deze dame met de warme stem. Voor een volgende keer is het weglaten van de microfoon een overweging waard. De kerk draagt al zo mooi.

Als sluitstuk zingen de 2 koren en Voice Over samen Do they know it’s Christmas Time. Een mooi slot van een muzikale middag. Een staande ovatie volgde. En terecht. Laat de Kerst maar beginnen!

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?