Medemblik Actueel.

Koninklijke Onderscheiding voor dirigent en organist Wim Broer

De verraste Wim Broer samen met burgemeester Frank Streng
De verraste Wim Broer samen met burgemeester Frank Streng (foto: Theo Annes/Medemblik Actueel)

Op donderdag 18 december reikte burgemeester Frank Streng een Koninklijke Onderscheiding uit aan Wim Broer(67) uit Andijk. Hij deed dit tijdens het kerstconcert van het koor Excelsior in Dirkshorn, waarvan Broer na 20 jaar afscheid neemt. Wim Broer is benoemd tot lid in de Orde van Oranje Nassau.

Wim Broer is vanaf 1962 tot op dit moment organist van diverse kerkgenootschappen in Andijk, Enkhuizen (1987-1993) en Opperdoes (sinds 2006). Naast de zondagsdiensten verzorgt hij hier wekelijks de orgelbegeleiding bij huwelijken en uitvaarten.

Vanaf 1969 is hij medeoprichter, organisator en dirigent van vele, uiteenlopende koren: Dameskoor Andijk, Time Spirit in Andijk, Regospel Enkhuizen, Gemengd koor Halleluja Andijk, Kinderkoor Holy Sound, Credosingers in Slootdorp, Gemengd koor Resound in Slootdorp, Popkoor Evergreen in Avenhorn,Popkoor For Winds in Oostwoud. Popkoor Young For Ever in Stede Broec, Zuiderzeemuseumkoor in Enkhuizen, Seniorenkoor Zon & Zang, Seniorenkoor Herfstzonkoor, Herfstklanken in Andijk en Gemengd koor Excelsior in Dirkshorn, Mannen Vocal Group Fun uit Westfriesland, Mannenkoor ACM in Alkmaar, Popkoor Cantabile in Andijk, Nieuwedieper Visserskoor in Den Helder en Gemengd koor Vergutas in Heerhugowaard, Bright Singing en nog 5 projectkoren.

Broer begeleidde veel muzikanten voor de toelating op het conservatorium. Ook organiseerde hij vanaf 1970 diverse ‘goede doelen concerten’.

Vanaf 1980 was Wim Broer als dirigent betrokken bij de oprichting van projectkoren. Met ‘Mozart in West Friesland’ en het ‘Oratoriumkoor’ trad hij op in de provincie. Onder zijn leiding hebben koren opgetreden in Canada (IJsselmeerzangers), in Wenen, Salzburg, Praag en Boedapest (Projectkoor Noord Holland). Met het projectconcert ‘Messiah from Scratch’ trad hij op in de Royal Albert Hall in Londen.

De heer Broer heeft zich als organist en dirigent gedurende vele jaren met passie en enthousiasme ingezet voor vele koren. Hij bracht het plezier in de muziek bij de gewone mensen in de samenleving. Zijn muzikaliteit en sociale vaardigheden maakten hem tot een geliefd dirigent en organist. Minimaal 100 West-Friezen kregen bovendien hun piano- of orgellessen van Wim Broer.

Reageren via facebook