Basiscursus nagelstyling van Irma Botman

botman

Tekst & foto: Mieke Koomen

In haar sfeervol ingerichte appartement in Wervershoof ontmoet ik Irma Botman en cursiste Maartje Sijm. Vol trots showt Maartje haar zelf gestylde gelnagels. Met een kritische blik bekijkt Irma het resultaat. Ter plekke voorziet ze Maartje van wat extra tips. ‘Dat is zo leuk aan Irma.’, vertelt Maartje. ‘De cursus duurt 1 dag, maar gaat daarna gewoon verder. Je kunt Irma altijd bellen of mailen als je vragen hebt. Ze blijft begeleiden.’ Maartje was verbaasd over de moeilijkheidsgraad van het ambacht. ‘Het is een vak apart en vraagt doorzettingsvermogen.’

Basistechnieken

‘Een goed nagelstyliste ben je niet zomaar. Het is oefenen, oefenen, oefenen’, legt Irma uit. ‘Je kunt zoveel verknoeien. Zelfs tot bloedens aan toe. Het is echt een ambacht. Handwerk. Letterlijk en figuurlijk. Met mijn cursus help ik je een aardig eind op weg. In 2 dagdelen breng ik een deelnemer alle basistechnieken bij zoals het aanbrengen van tips, manicure, French manicure, lakken en het opvullen (nabehandeling). Daarbij hoort een basispakket met de allerbeste producten om thuis verder te oefenen. Want daarna begint het pas.’

Salon ‘Elle’

Na diverse banen in de horeca, bij het Kadaster, bij de visboer op de markt en als kapster, gooide Irma begin jaren 90 het roer om. Ze volgde een cursus nagelstyling in Eindhoven. Daarna oefende ze een jaar intensief en begon ze een eigen nagelstudio vanuit haar keuken. Ze had er gevoel voor en leverde uitstekend werk. De klanten kwamen als vanzelf. Via mond-tot-mond reclame wisten ze haar te vinden. Al snel werd de ruimte achter de garage tot studioruimte verbouwd. Salon ‘Elle’ was geboren. Irma was de eerste nagelstyliste in Roermond. Het bleek het beroep van de toekomst.

Coaching nagelstyling

23 jaar runde zij de zeer succesvolle salon. Via workshops, maar vooral door het eigen doorzettingsvermogen bleef ze zich ontwikkelen. ‘Ik wilde steeds nieuwe technieken leren en stopte daar veel vrije tijd in. Het kwam mijn ondernemerschap ten goede.’ Vorig jaar sloot Irma haar salon om naar het noorden van het land te verhuizen. De van geboorte Wervershoofse keerde terug naar haar roots en besloot daar haar passie rondom het nagels stylen nieuw leven in te blazen. ‘Al jaren merk ik om me heen dat er behoefte is aan een goede opleiding tot nagelstyliste. Daarom heb ik deze cursus ontwikkeld. Goed leren nagels stylen is een proces, geen trukendoos die je even open trekt. Tijdens de cursusdag en ook daarna coach ik de deelnemers. En elke cursist krijgt 1 op 1 les van mij.

Privéles

Maartje: ‘Ik zocht al langere tijd naar een geschikte cursus op het internet. De meesten duren 4 tot 9 maanden en alle leerstof wordt dan online aangeboden. De duur van de cursus maakt het bovendien erg prijzig. Ik was aangenaam verrast dat Irma mij 1 op 1 trainde. Het voelde echt als privéles. Bij alles wat ik deed zat Irma er direct bovenop. Zo kon ze me meteen bijsturen. Ze pakte letterlijk mijn handen vast om me te laten ‘voelen’ wat ik deed. Dat kun je niet van het internet of uit een boek leren. Ik oefen nu thuis met het pakket dat ik meekreeg. De gel en nagellak van het merk OPI zijn echt van een geweldige kwaliteit. Dat werkt heel prettig. En als ik even vastloop kan ik Irma gewoon bellen. ’ Of Maartje ook echt nagelstyliste wordt, weet ze nog niet. ‘Ik heb een baan en 3 kleine kinderen dus het ontbreekt me aan tijd. Maar ik ben zo enthousiast geworden door Irma dat ik er in de toekomst zeker meer mee wil doen. Voorlopig is het vooral veel oefenen!’

Begin bij het begin

Irma streeft naar perfectie en wil dat anderen graag bijbrengen. ‘Iedereen kan zomaar nagelstylist worden. Het is een vrij beroep. Maar doe het dan alsjeblieft wel goed! Als mensen bereid zijn te betalen voor mooie nagels dan moet je ook kwaliteit kunnen bieden. Veel jongeren schaffen een goedkope thuisset aan. Daar moet je zo mee oppassen. Het kost weinig, maar je hebt er niets aan als je het ambacht niet verstaat. Ik adviseer dus: begin bij het begin en leer het vak. Van daaruit kun je groeien.’

Eindejaarsactie: 10% korting op een cursus nagelstyling

Reserveer vóór 1 januari 2015 een cursusplaats bij Irma en ontvang 10% korting op de totaalprijs! De cursusdag duurt van 9.00 tot 16.00 uur en is inclusief een startpakket met handige materialen en een geheel verzorgde lunch. Kosten: € 395,- all in. Bel Irma op 06 – 4270 5853 of mail naar irma_botman@hotmail.com