14.3 C
Medemblik
27 september 2020 06:55
Medemblik Actueel.

5 Westfriese gemeentes kiezen voor Streekomroep

nieuwe omroep

Medemblik – De afgelopen weken hebben de gemeenteraden van de gemeentes Drechterland, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec hun voorkeursadvies moeten geven welke organisatie de komende 5 jaar de publieke omroep mag verzorgen in hun gemeente. Vrijwel alle gemeenteraden hebben unaniem gekozen voor de Streekomroep West-Friesland.

Deze nieuwe omroep is een initiatief van de lokale omroepen van Enkhuizen, Hoorn en een initiatiefgroep MedemblikFM. Voorzitter Cokky Bronsgeest: “We vonden het tijd dat de regio één sterke publieke omroep krijgt. Een omroep die meer doet dan plaatjes draaien. Een échte publieke omroep op Radio, TV en Internet die aandacht besteedt aan alles wat er in de regio plaats vindt.”

De nieuwe omroep sluit aan bij de landelijke reorganisatie van de publieke omroep: “Door de krachten te bundelen en verder te kijken dan de gemeentegrenzen sluiten we beter aan bij de behoeftes van de inwoners van de regio. Hun leefomgeving stopt niet bij de gemeentegrens”, aldus Bronsgeest. “Wij zullen een omroep zijn die nieuws brengt over de losliggende stoeptegel in de winkelstraat, we gaan evenementen verslaan en hebben doelgroepprogramma’s, ook al is een doelgroep soms klein. Ook besteden we veel aandacht aan jeugd- en jongerenopleidingen en hebben we een nauwe samenwerking met de regionale en landelijke omroepen.”

Tijdens de raadsvergaderingen kwam de mogelijke fusie ter sprake tussen de huidige omroep RTW (Mix724) en de nieuwe omroep. Mix724 heeft vooraf per brief aan de raden laten weten dat een fusie geblokkeerd wordt als de raden niet voor hen kiezen. Cokky Bronsgeest: “We staan open voor samenwerking met iedereen die dat wil, maar wel volgens de uitgangspunten van de publieke omroep.”

De adviezen van de gemeentes worden doorgestuurd aan het Commissariaat voor de Media die begin 2015 een besluit gaat nemen. Mix724 heeft al aangekondigd tegen het besluit in beroep te gaan als deze nadelig voor hen zal uitpakken. Ook hebben zij aangegeven dat het geruime tijd stil zal worden in de ether. Bronsgeest: “Zodra we de toewijzing hebben ontvangen zullen we starten met de uitzendingen. Omdat Enkhuizen en Hoorn al volwaardige omroepen zijn met ruim 200 vrijwilligers is dit gemakkelijk en snel te realiseren”.

Reageren via facebook

Uw banner hier?
Uw banner hier?