4 Medemblikkers genomineerd bij Westfriese Sportverkiezing

westfriesesportverkiezingMedemblik – De genomineerden voor de titel sportman/vrouw en sportploeg van 2014 in West-friesland zijn bekend.  De gemeente Medemblik komt er met vier nominaties niet slecht uit.  Op de lijst van genomineerden staan Rick Schipper(Medemblik inlineskating), Mariska Huisman(Andijk/Schaatsen), Rob Hartog(Abbekerk/Motorsport) en Irene Schouten(Andijk/Schaatsen)

Juryleden met een directe relatie naar de sport hebben tussen 15 december 2013 en 15 december 2014 de verrichtingen en de prestaties gevolgd van de vele West-Friese sporters, teams, coaches, begeleiders en van zovelen die op allerlei wijze in actief zijn in de West-Friese sportwereld. En ook dit jaar blijkt dat de genomineerden van de West-Friese Sportverkiezingen borg staan voor sport van heel hoog niveau. Op 11 januari worden tijdens het grootse Westfries Sportgala de winnaars bekend gemaakt. Ook worden dan de prijs van verdienste en zo mogelijk een kop-op prijs uitgereikt.

Het Sportgala wordt gepresenteerd  met veel spektakel, dans, show en entertainment, en begint om 14.30 uur. Kaarten voor dit evenement zijn voor vijf euro te bestellen op de site van de Westfriese  sportverkiezingen (www.westfriesesportverkiezing.nl ) en van schouwburg Het Park (www.hetpark.nl). De prijs is inclusief garderobe, koffie/thee bij ontvangst en een gratis pauzedrankje.

Na afloop is er in de foyer van Het Park met muziek van One Pair nog geruime tijd gelegenheid voor gesprekjes, contacten leggen en uiteraard de aanwezige winnaars te feliciteren.

Compleet overzicht

Het zijn bij de mannen:  Rob Hartog (motorracen), Rick Schipper (in line skating) en Nicolas Heiner (zeilen); bij de vrouwen: Mariska Huisman (schaatsen), Irene Schouten (schaatsen) en Nadine Visser (atletiek). Sporttalenten:  Sam van Etten (biljarten), Bas Takken (zwemmen) en Melanie Bierdrager (tafeltennis). Sportploegen:  Hovocubo (zaalvoetbal), Double V (dansen), Jeugdteam Horna (biljarten). Sporttalenten: Sam van Etten, Bas Takken en Melanie Bierdrager. Sportcoaches: Sander van Dijk (coach Hovocubo), Dennis van der Leek (trainer Hollandia junioren) en John Dudink (trainer rugbyteam RCWF). Aangepast sporten: Jeffrey Stuut (skiën), Geert Schipper (handbiken) en Ronald Boef (golf).

Motivatie van de jury bij de genomineerde Medemblikkers

Rick Schipper

De naam Schipper is langzamerhand niet meer weg te denken bij de Westfriese Sportverkiezing. Meerdere malen werden familieleden reeds genomineerd. Dat is ook niet vreemd, want de sportfamilie Schipper levert bij het inline-skaten, het skeeleren en het schaatsen, veelvuldig talenten af.

Voor Rick was 2014 uiterst succesvol. Al vroeg in het seizoen grossierde hij in ereplaatsen bij het NK inline-skaten. Iets dat een vervolg kreeg bij het EK, later dat jaar. Ook bij de EK skeeleren op de weg in de aflossing, pakte hij een ereplaats met een bronzen medaille. Dit overigens samen met o.a. broer Kay.

Bij de NK inline skaten op de weg werd het wederom dunnetjes overgedaan.Hij pakte twee nationale titels op twee verschillende disciplines.

De uitzending naar het Wereldkampioenschap in Argentinië had de kers op de taart moeten worden. Mede door een val aan het begin van de WK-week, is dat helaas niet helemaal geworden wat hij ervan verwacht had. Maar gedreven door zijn eerzucht, de familie-concurrentie en zijn talent zal hij ook in 2015 waarschijnlijk weer op de voorgrond treden. En zeker nu hij zich bij de senioren moet gaan manifesteren, een geweldige nieuwe uitdaging.

Zijn prestaties door het hele seizoen heen, leveren Rick echter ook in 2014 een terechte nominatie op voor de titel Westfries Sportman van het jaar.

De belangrijkste redenen van de jury voor zijn nominatie zijn:

 • 1e NK inline skaten 1000 meter
 • 2e NK Skaten 1000 meter
 • 3e Inline skaten 1000 meter op het EK
 • 3e EK Skaten aflossing op de weg
 • NK 500 meter in line skaten weg
 • NK 500 meter tijdrit

De prestaties zijn samen met Kay Schipper en Caspar de Gier

Rob Hartog

Rob Hartog is inmiddels niet meer weg te denken uit de motorsportwereld en na een minder gelukkig jaar 2013 is hij weer zeer succesvol teruggekomen en heeft hij onder andere de Nederlandse titel in de Dutch Supersport klasse behaald.

Tijdens het weekend zag het er niet direct naar uit dat dit zou lukken. Er was immers achterstand op de toenmalige leider in de stand. Maar een uitgekiende tactiek, vertrouwen in zijn eigen kunnen en vooral zijn race-kwaliteiten brachten hem in oktober toch de titel.

Het was vooral ook een gevolg van een heel seizoen lang constant presteren en je bij alle wedstrijden laten zien. En zeker in een technische sport als motorracen is dat geen vanzelfsprekendheid. Ook zijn uitstapjes naar wedstrijden in andere klassen dan de Dutch Supersport waren succesvol. Ook een bewijs voor de kwaliteiten van Rob als wegracer. Dat hij zich niet alleen maar blind staart op zijn eigen carrière, maar ook oog heeft voor anderen, bewijst zijn actieve inzet voor de stichting Against Cancer.

Rob kunnen we kwalificeren als een gedreven sporter, die na zijn eerdere nominatie in 2012, ook nu meer dan terecht is genomineerd voor Sportman van West-Friesland 2014.

De jury koos hem op grond van zijn volgende belangrijkste prestaties:

 • 2e in Open wegrace Supercup   op 6 april 2014
 • 2e en 5e ONK  1e race circuit Assen op 26 april
 • 4e EK Superstock 600 Assen op 26 april
 • 2e ONK 3e race circuit Assen op 4 mei 2014
 • 3e ONK Oss op 8 juni 2014
 • 2x 1e ONK Dutch Supersport Oscherleben in juni 2014
 • 2e ONK ONK Dutch Supersport TT Assen in juni 2014
 • 1e algemeen klassement in juni 2014
 • 7e Duitse IDM  (hoog aangeschreven wedstrijd) in augustus 2014

SPORTVROUW

Mariska Huisman

De naam van Mariska Huisman valt niet weg te denken tijdens het gala van de Westfriese Sportverkiezingen. Jaar in jaar uit maakt de Andijkse het de jury simpelweg onmogelijk om haar niet op te nemen in het rijtje van genomineerde sportvrouwen. 2014 vormt hierop geen uitzondering.

De erelijst van de schaatsster is ook in het jaar dat inmiddels bijna achter ons ligt namelijk weer indrukwekkend. Tijdens de wedstrijden om de KPN Marathon Cup rijgt Huisman de zeges en podiumplaatsen schijnbaar moeiteloos aaneen. Dat zij het eindklassement op haar naam schrijft is dan ook voor niemand een verrassing.

Schaatsers doe je  pas echt een plezier als sloten, plassen en meren dicht vriezen. En dus kan de Andijkse haar hart ophalen in de eerste maanden van het jaar. Huisman wint in het Zweedse Falun en wordt tweede tijdens de Aart Koopmans Memorial op de Weissensee. Haar grootste overwinning boekt zij echter tussen deze twee wedstrijden in. Op de Weissensee wordt de marathontopper open Nederlands kampioen.

Ook op wieltjes kan Huisman meer dan behoorlijk uit de voeten. Tijdens het NK pikt zij en passant ook nog twee nationale titels mee.

Irene Schouten

Al jaren behoort  Irene Schouten tot de nationale top van het marathonschaatsen en inline-skaten. De prijzenkast van de Andijkse puilt dan ook uit van de prijzen. Toch moest hierin ook het afgelopen jaar weer ruimte gemaakt worden.  Drie marathons schreef zij immers op haar naam. Voeg daarbij een zilveren plak tijdens het EK inline-skaten op het onderdeel ploegenaflossing en de nominatie zou al zijn verklaard.

Er is echter meer.  De nog altijd jeugdige  veelvraat wil al jaren meer dan succes op de onderdelen waar zij al tot de besten behoort. Op de lange baan, daar wil Schouten oogsten. In 2014 doet zij meer dan dat, zij vestigt niet alleen nationaal haar naam, maar ook internationaal.  Tijdens het NK Allround in het Amsterdamse Olympisch Stadion eindigt Schouten al op het podium op de 3.000 en 1.500 meter voordat zij zich op de afsluitende 5.000 meter naar de derde plek overall knokt.

Het levert haar een ticket op naar het WK in Thialf. En op het mondiale schaatspodium laat Schouten direct zien een aardig partijtje mee te blazen, ze wordt knap zesde. Het zijn niet haar enige internationale successen op de lange baan. Het nieuwe onderdeel mass start blijkt haar op het lijf geschreven. De Andijkse wint het NK en tijdens de drie eerste wereldbekerwedstrijden van dit seizoen eindigt zij op het podium. Na brons en zilver in Japan en Zuid-Korea mag zij begin december in Berlijn zelfs op de hoogste trede van het podium plaatsnemen.

Reden genoeg om Irene Schouten te feliciteren met haar dik verdiende nominatie in de categorie West-Fries sportvrouw van het jaar 2014.

Al met al meer dan voldoende redenen om Mariska Huisman te feliciteren met haar nominatie voor de categorie West-Fries sportvrouw van het jaar 2014.

Winnaars 2013

Andijkse Mariska Huisman wist in 2013 de hoofdprijs bij de dames te winnen, ook toen was dorpsgenote Irene Schouten genomineerd net als dit jaar. Simon Schouten werd toen bij de mannen de Sportman van het jaar in Westfriesland.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.