Medemblik Actueel.

Gezondheid

Met kerst onder de dekens, griepgolf opkomst

griepMedemblik – U moet zich opmaken voor een mogelijk zwaar griepseizoen. Een Amerikaans virus dreigt over te steken naar Europa. Dat schrijft het AD dinsdag op basis van De Grote Griepmeting. De organisatoren van de nationale griepmeting baseren hun zorgen op een nieuwe type influenza dat in de Verenigde Staten is opgedoken. Iets meer dan de helft van de ziektegevallen wordt veroorzaakt door het nieuwe virus.

“Als dit type A/H3N2 in Europa de kop opsteekt, kan de griep hier ook sterker pieken dan in voorgaande jaren”, zegt Carl Koppeschaar, sinds 2003 de drijvende kracht achter de Grote Griepmeting. Het griepvaccin van dit jaar is niet afgestemd op het nieuwe virus.

Griep

Griep of influenza is een ziekte die door het influenzavirus wordt veroorzaakt. Dit virus infecteert de luchtwegen. Veel mensen zeggen griep te hebben als ze in de winter of de herfst door een verkoudheid-achtige ziekte met wat koorts worden getroffen, maar hierbij gaat het meestal om een gewoon verkoudheidsvirus. Echte influenza leidt bij de meeste mensen tot aanzienlijke ziekteverschijnselen en een niet te verwaarlozen sterfte.

Wereldwijd wordt jaarlijks 5 tot 10 procent van de populatie geinfecteerd met influenza (bij kinderen 20 tot 30%). Hiervan vertoont de meerderheid geen ernstig ziektebeeld of is zelfs asymptomatisch maar toch veroorzaakt de griep jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken en 250.000 tot 500.000 doden.

Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter gaan er in Nederland 250 tot 2.000 personen direct aan de griep of aan de gevolgen ervan dood. Slachtoffers vallen vooral in de risicogroepen: o.a. ouderen (ca. 90% van de sterfgevallen is 65 jaar of ouder) en personen met een chronische aandoening.

Symptomen

Griep kan snel op komen zetten. Kenmerkende symptomen van griep zijn koorts, hoofdpijn, hoesten, keelpijn, spierpijn, verstopte neus, gevoel van zwakte en verlies van eetlust.

Reageren via facebook