2.3 C
Medemblik
30 november 2020 12:30
Medemblik Actueel.

Vanavond en vannacht zijn er veel vallende sterren te zien.

Geminiden-meteorenzwerm. Foto: waarnemen.com
Geminiden-meteorenzwerm. Foto: waarnemen.com

Regio – Op 13 en 14 december zijn veel vallende sterren te zien aan de hemel, als het helder weer is. Deze meteoren horen bij de Geminiden-meteorenzwerm die op 14 december zijn hoogtepunt bereikt. Indien het onbewolkt is, verschijnen er vanaf een donkere plaats enkele tientallen vallende sterren per uur.

Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet heeft achtergelaten, komen dan in de dampkring terecht en veroorzaken vallende sterren. Omdat ze uit het sterrenbeeld Tweelingen lijken te komen, heten ze Geminiden, naar de Latijnse naam van het sterrenbeeld.

De meeste vallende sterren verschijnen zaterdag- en zondagavond vanaf een uur of acht, mits het onbewolkt is. Ook in de nanacht zijn er veel te zien, al zal de halve maan dan licht storen. December is vaak een grauwe maand en telt gemiddeld niet veel heldere nachten. Let daarom op de weerberichten als u wilt gaan kijken.

Om de vallende sterren goed te kunnen zien heeft u geen telescoop of verrekijker nodig. Zoek bij helder weer een donkere plek op waar u veel sterren kunt zien en kijk naar boven. Ook al komen de Geminiden uit de richting van de Tweelingen, ze kunnen overal aan de hemel verschijnen. Omdat heldere decembernachten aardig koud zijn en u bij het waarnemen stilzit, is het noodzakelijk uzelf goed warm aan te kleden.

Lichtflits

Een vallende ster – ook wel meteoor genoemd – heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo zien we een kleine lichtflits aan de hemel. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer.

Meteoren verschijnen elke heldere nacht. Maar wanneer de aarde een baan van een komeet kruist, zijn er meer te zien. In die baan zitten namelijk veel stof- en gruisdeeltjes die de komeet heeft achtergelaten. Ook in augustus trekt de aarde door een komeetbaan, waardoor we ook dan van vallende sterren kunnen genieten.

Vuurbollen

Soms verschijnen er felle meteoren die veel helderder zijn dan de sterren aan de hemel. Meteoren die helderder zijn dan de planeet Venus worden vuurbollen genoemd. Een aantal organisaties, waaronder De Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) is geïnteresseerd in deze vuurbollen. Ziet u zo’n felle meteoor meld deze dan via dit formulier.

Reageren via facebook