Extra inzet Boa’s Medemblik Oudjaarsdag

vuurwerk overlastMedemblik – Zoals nu wel duidelijk is mag er op 31 december pas na 18:00 uur vuurwerk worden afgestoken. Mensen die voor dit tijdstip vuurwerk afsteken lopen kans te maken te krijgen met de sterke hand der wet. De gemeente Medemblik gaat op 31 december twee extra koppels Boa’s inzetten die vooral in de winkelgebieden van Medemblik,Midwoud en Opperdoes zullen controleren. Voor die tijd is het de politie die strenger gaat controleren. 

Wat zijn de straffen en boetes voor vuurwerkovertredingen?

Afhankelijk hoe zwaar de overtreding is, krijgt de overtreder een boete of gevangenisstraf. De gevangenisstraffen kunnen flink oplopen.  Jongeren kunnen (bij minder zware overtredingen) ook voor een taak- of leerstraf in aanmerking komen. Hiervoor worden zijn doorverwezen naar Bureau Halt. Tijdens deze straf confronteert Halt de jongere met zijn gedrag en de gevolgen daarvan, waardoor hij/zij gaat nadenken en de situatie beter kan overzien.

Jaarwisseling/ Vuurwerk

Het OM hanteert in jaarwisseling gerelateerde strafzaken hogere geldboetes, taakstraffen en gevangenisstrafeisen. De strafmaat ligt in Oud & Nieuw-zaken 75 procent hoger dan anders. Indien er sprake is van agressie of geweld tegen mensen met een publieke taak (bijvoorbeeld politie, ambulancepersoneel, brandweer) verhoogt het OM de strafmaat daarnaast met 200 procent. Juist zij zorgen voor de veiligheid van een ieder tijdens Oud & Nieuw en moeten ongehinderd hun werk kunnen doen. Mensen die hen belagen, worden in beginsel voor de rechter gebracht, en kunnen erop rekenen dat het OM een gevangenisstraf zal eisen. Ook kan huisarrest voor de volgende jaarwisseling opgelegd worden.

Vuurwerkbarometer

Het OM publiceert ieder jaar in de weken rond de jaarwisseling hoeveel verboden vuurwerk de politie in beslag heeft genomen. Van begin oktober 2014 tot en met week 45 is in totaal 8.466,80 kg vuurwerk in beslag genomen. Vuurwerkbarometer 2014 – 2015

 

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.