Medemblik Actueel.

Test jezelf op Q-koorts

qkoortsRegio –  Iedereen die wil weten of hij Q-koorts heeft gehad kan zich vanaf volgende week laten controleren met een nieuwe bloedtest. Belangstellenden kunnen zich voor 114 euro laten prikken in Oss en Voerendaal.

De test is ontwikkeld door het Osse bedrijf InnatOss en werd recent gevalideerd. Het bedrijf richt zich onder andere op mensen die twijfels hebben gehouden nadat in het ziekenhuis geen Q-koorts werd geconstateerd. De test van InnatOss vindt veel meer besmettingen dan de standaardtest, werd eerder dit jaar duidelijk na een groot experiment in het Brabantse dorp Herpen, het epicentrum van de Q-koortsuitbraak.

Een andere doelgroep vormen mensen die denken dat ze risico hebben gelopen en van hun huisarts geen test kregen omdat ze geen klachten hebben. “In Brabant kan iedereen blootgesteld zijn”, zegt directeur Anja Garritsen.

Reageren via facebook