22 C
Medemblik
9 augustus 2020 04:15
Medemblik Actueel.

Den Ouden Doosch – Het ontstaan van Medemblik deel 1

MEDEMBLIK – In de vroege middeleuwen zo rond 600 en 700 na christus is aan de Midden Leek de nederzetting Medemblik ontstaan. Vanuit Medemblik ontstaat er een levendige handel met de mensen in de ‘Frieslanden’.  Volgens verhalen zou Koning Radboud in Medemblik een versterking hebben gebouwd maar door de grote branden is er van de history voor 1500 niets overgebleven dus ook dit kan niet worden bevestigd.

Eind 10e eeuw krijgen de monniken van St. Maarten de kerk in Medemblik ter beschikking in opdracht van de bisschop van Utrecht.  Floris V laat eind 1200 de dwangburcht Radboud bouwen na een verbeten strijd met de Westfriezen waarna Medemblik in 1289 stadsrechten van Floris V krijgt.

De Bonifaciuskerk wordt in 1405 gebouwd op de plek waar hij nu nog steeds staat. Deze kerk heeft als 1 van de weinige gebouwen in Medemblik de grote branden in 1500 overleefd.

Deel 2, volgende week vrijdag

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?