KNRM vrijwilligers in Medemblik onbetaalbare redders in nood

KNRM Medemblik
KNRM Medemblik

Zondag 7 december is het de “Dag van de vrijwilliger”. Op veel plaatsen in Nederland wordt extra aandacht gegeven aan het goede werk dat vrijwilligers doen. De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) is trots op al haar vrijwilligers, die zich 24/7 inzetten voor het reddingwerk op zee en op het ruime binnenwater.

Voor de uitvoering van het reddingwerk trekt de KNRM al 190 jaar lang vrijwilligers aan, die kennis van zaken hebben en deze professionaliteit weten te combineren met ‘hart voor de zaak’. Dat is noodzakelijk, want de KNRM garandeert de inzet van de 45 reddingstations, 70 reddingboten en 1.300 vrijwilligers op ieder moment van de dag, ongeacht de weersomstandigheden.

Bij het KNRM reddingstation aan de Oosterhaven in Medemblik zijn vrijwilligers dag-in-dag-uit inzetbaar als bemanningslid van reddingboot Bernardine. Wekelijks oefenen zij op de dinsdagavond en zaterdagochtend. De bemanning van de Bernardine wordt tientallen malen per jaar opgeroepen voor vaartuigen in nood op het IJsselmeer. Door natuurlijk verloop zijn bij het KNRM reddingstation in Medemblik vacatures ontstaan. Vrijwilligers tussen 18 en 45 jaar uit Medemblik zijn van harte welkom!

De KNRM is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdragen van donateurs en ontvangt geen overheidssubsidie voor de instandhouding van het reddingwerk. Vrijwilligers, donateurs en kosteloze hulpverlening zijn de pijlers waarop de KNRM sinds 1824 is gefundeerd. De dag van de vrijwilliger is een goed moment om daar nog eens bij stil te staan en de redders te bedanken voor hun inzet.

200.000 kosteloze uren

De KNRM werkt met vrijwillige bemanningsleden op de reddingboten. Maar ook aan de wal zijn vrijwilligers actief voor coördinatie, onderhoud van het materieel of op bestuurlijk niveau. In totaal maken deze vrijwilligers meer dan 200.000 onbetaalde uren per jaar, die omgerekend een waarde vertegenwoordigen van ruim zeven miljoen euro. Hun inzet voor het reddingwerk voorkomt ook nog eens materiële schade van tien miljoen euro, die anders zou ontstaan door ongelukken op het water. In 2013 ontving de KNRM meer dan 15 miljoen euro aan donaties en nalatenschappen. Aan elke euro, die aan de KNRM wordt gedoneerd, voegen de vrijwilligers hun waarde toe. Een niet-zichtbare verdubbeling, behaald door de belangeloze vrijwilligersinzet.

Hieronder ziet u foto’s van de opening van het botenhuis van de reddingsbrigade Medemblik

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Opening boothuis reddingsbrigade”]

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.