Veel klachten lichtvervuiling kassengebied Wieringermeer

Lichtoverlast van de kassen in het glastuinbouwgebied AgriportMedemblik – Bewoners van oa. Lambertschaag, Twisk, Opperdoes en Medemblik klagen de laatste weken weer steen en been over de hoeveelheid lichtvervuiling afkomstig van kassen in de Wieringermeer. Ondanks een verbod op lichtvervuiling en het verplicht gebruiken van gordijnen lijken een paar kassenhouders zich niets van deze regels aan te trekken. 

Het is een regelmatig terugkomend probleem. In 2013 waren er al diverse klachten en ook begin dit jaar waren er weer diverse klachten over de enorme hoeveelheid licht die de kassen na zonsondergang uitstralen terwijl dit niet nodig is. Als de kassen de gordijnen dicht hebben is het lichtprobleem zo goed als helemaal verdwenen.

Belichting

In Agriport zijn alleen groenteteeltbedrijven (tomaten en paprika) gevestigd. Deze planten hebben per etmaal een bepaalde tijd licht nodig om te groeien en vervolgens een bepaalde periode rust om de energie uit de plant om te zetten in de vruchten. De paprikabedrijven gebruiken in de nacht geen kunstlicht. Er is een paprikabedrijf die op een klein deel van het bedrijf kunstlicht toepast van 08.00 uur in de morgen tot ca. 16.00 uur in de middag. Van de paprikateelt is dus ’s avonds niets te zien. De tomatenteeltbedrijven gebruiken kunstlicht vanaf begin oktober tot half april. De overige maanden van het jaar wordt er geen kunstlicht gebruikt.

Afspraken

In Nederland zijn landelijke regels voor het gebruik van kunstlicht in de kassen opgesteld, waarbij de bedrijven tussen zonsondergang en zonsopgang alleen belichting mogen toepassen als de lichtuitstoot aan de bovenzijde wordt gereduceerd. Tot 01.00 uur moet 95% van de lichtuitstoot worden gereduceerd en na 01.00 uur is dat 75% van de lichtuitstoot.

Met Agriport hebben we afgesproken dat de tuinders tussen zonsondergang en zonsopgang altijd 95% van de lichtuitstoot reduceren. Als er belicht wordt, zie je daarom altijd een oranje gloed boven het gebied. Dat is de 5% die niet gereduceerd wordt. Op dagen met laaghangende bewolking of veel vocht in de lucht zie je veel meer gloed dan op onbewolkte nachten, omdat het licht dan niet wordt weerkaatst boven het gebied. Als er niets zichtbaar is, dan komt dat omdat er niet belicht wordt.

Het is zeker niet de bedoeling van de bedrijven om zich niet aan de regels te houden. Het is ook niet nodig, overigens.