En de duurzaamheidsaward 2014 gaat naar… Andijker tulpenteler Niels Kreuk

Foto: © Ons Westfriesland
Foto: © Ons Westfriesland

Andijk – De Award Duurzaam Ondernemen 2014 is gewonnen door Maatschap Kreuk uit Andijk. Gedepu-teerde Jaap Bond reikte de prijs op vrijdag 28 november uit aan directeur Niels Kreuk. Het tulpenbedrijf onderscheidt zich door duurzame innovatie in te zetten op zowel het product, het proces en de marketing. Onderscheidend is ook hoe de innovatie tot stand komt: samen met andere ondernemers en stakeholders uit andere vakgebieden.

“Op een open manier kennis delen, inzichten opdoen en uitproberen op proces- en ketenniveau. Deze kennis is meteen voor iedereen in de branche toegankelijk, een groot compliment voor Maatschap Kreuk,” aldus Jaap Bond. Even daarvoor hadden de wethouders Harry Nederpelt (Economische Zaken) en Hans Tigges (Duurzaamheid) Niels Kreuk met de Award Duurzaam Ondernemen 2014 gefeliciteerd. Naast een trofee mag het bedrijf een jaar lang het logo winnaar Duurzaam Ondernemen Medemblik 2014 dragen.

Zes bedrijven werden door een onafhankelijke jury genomineerd. De gemeente is trots op de genomineerden, naast Maatschap Kreuk gaat het om Jansen Paprika BV, T en H Vlaar BV, Smak Tulips, Mol Freesia en de ondernemers aangesloten bij het programma ‘Natuurlijk leven, natuurlijk eten’. De ondernemers zijn aan elkaar zijn gewaagd; het was een nek aan nek race. De prijsuitreiking vond dit keer plaats tijdens de Greenport Conferentie in het AZ-station.

Waarom een Award?

Met de Award Duurzaam ondernemen drukt de gemeente Medemblik haar waardering uit voor duurzame ondernemers. Dit jaar staat duurzame innovatie binnen de agrarische sector centraal. De agribusiness in Medemblik heeft circa 725 ondernemers, goed voor de werkgelegenheid van 3.700 mensen.

Het begon allemaal in 1993. Koos besloot los van zijn broers verder te gaan samen met Nel. Tot die tijd had hij samen met twee broers een bedrijf gerund aan de Dijkweg te Andijk. Op een stuk grond dat in eigendom was aan de Kadijkweg te Andijk werd een nieuw bedrijf opgericht. Er werd een schuur gebouwd van klein 1000 m² en een kas van 1300 m². In het begin werden 5 ha tulpen en 1 ha irissen geteeld. Het eerste jaar werden 1,7 miljoen tulpen gebroeid.

Daarnaast teelden we in de herfst irissen buiten voor de bloei. In 1999 werd afscheid genomen van de teelt van irissen. In 2006 werden de laatste irisbloemen geoogst en werd ook met deze tak van sport gestopt. Vanaf dat moment zijn de bedrijfsactiviteiten gespeciliseerd tot het telen van tulpenbollen en het broeien van tulpenbloemen. In 2013 werden ruim 10 miljoen tulpenbloemen verkocht en werd 18 ha tulpen geteeld.

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.