Brengt de ons opgedrongen veiligheidsregio gemeenten in financiële problemen?

Vooral erg duur.
Vooral erg duur.

Medemblik – Het begint bijna een boek zonder einde te worden.  De ons door hogerhand opgedrongen Veiligheidsregio Noord-Holland-Noord. Om dit instituut draaiende te houden is het de bedoeling dat de gemeenten de knip trekken maar op een manier die zeer ongunstig uitpakt voor sommige gemeenten. Gemeenten als bijvoorbeeld Medemblik moeten tot vele honderduizenden euro’s extra betalen om de Veiligheidsregio te kunnen laten draaien terwijl de grote gemeenten als Hoorn, Alkmaar en Den Helder de knip zo goed als dicht kunnen houden. 

Maar niet alleen geld is het probleem ook de centralisering is een doorn in het oog van vele gemeenteraadsleden en gemeentebestuurders. Zo heeft Oostelijk West-Friesland niet eens een eigen duikploeg meer maar moet deze uit Alkmaar komen om te assisteren als dit gewenst is. Medemblik had tot een paar jaar geleden een prima functionerende duikploeg en gemeenten als Medemblik en maar ook Enkhuizen gelegen aan het IJsselmeer moeten beschikken over een duikploeg.

Maar ook de sanering van de brandweer in de kleinere kernen is een doorn in het oog van de vele leden van de vrijwille brandweer.  Zo moet Medemblik 1 bluswagen inleveren en gaan er minder mensen op de overblijvende bluswagen plaats nemen. Net alsof de branden vanaf 1 januari 2015 minder intens en sneller te blussen zijn.  Afgelopen mei 2014 beloofden de gezamelijke burgemeesters in West-Friesland nog dat de brandweer niet op de slachtbank zou worden gelegd maar van deze belofte is nu weinig meer van over.

Grote financiële problemen.

Maar nu komen er meer en meer geluiden naar buiten van gemeenten in Noord-Holland-Noord over gemeenten die door de soms extreme betalingen die zij richting de Veiligheidsregio moeten doen in financiële problemen zijn gekomen. Zo zijn vertegenwoordigers van de lokale politiek in de gemeente Langedijk op het provinciehuis uitgenodigd om te komen praten over de financiële problemen die mede dankzij de Veiligheidsregio zijn onstaan binnen deze gemeente. Net zoals Medemblik en Drechterland moet Langedijk een veel hoger bedrag betalen dan eerst was begroot.

Onze nieuwspartner RTV NH meldde dat: Marcel Reijven van de PvdA Langedijk nog niet eerder op het provinciehuis is ontboden: “we verkeren in zwaar weer. Dachten we de financiën wat op orde te hebben, komt vervolgens de rekening van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Daar was 1 miljoen op begroot, en blijkt ruim 1,5 miljoen te zijn. Ik heb geen idee waar we dat vandaan moeten halen. Het is niet leuk meer; er is al jaren geen ruimte voor ontwikkeling in Langedijk”.

Veiligheidsregio gaat niet bezuinigen

Nu blijkt ook nog dat het algemeen bestuur van de Veiligheidsregio dat de gewenste bezuiniging van ruim 7 miljoen euro niet in 2015 wordt gehaald. Ook wordt er pas in 2015 weer verder gediscussieerd over een betere verdeelsleutel eentje die niet op basis van het aantal inwoners is gemaakt.  Opvallend is ook dat juist de Veiligheidsregio in het leven is geroepen om de kosten sterk te drukken maar zoals het er nu naar uit gaat zien gaat het weer een log en zeer kostbaar verhikkel worden en blijkt maar eens te meer dat zoals het was beter werkte dan een heel nieuw idee.

Opvallend is ook dat dit niet enkel een probleem is wat speelt in Noord-Holland-Noord maar in heel Noord-Holland dit probleem speelt, zo is ook de gemeente Amstelveen boos op de extra kosten die de Veiligheidsregio met zich meebrengt en dat deze problemen uit eindelijk bij de inwoners op het bordje worden gelegd via een verhoging van de lokale belastingen of  verdere bezuinigingen om deze extra honderdduizenden euro’s te kunnen opvangen.

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.