20.4 C
Medemblik
22 mei 2020 12:53
Medemblik Actueel.

Henk en Nel Lowies zijn 60 jaar getrouwd ‘Het leven als danstoneel’

Henk en Nel Lowies zijn allebei 82. Geboren en getogen in de Jordaan, maar inmiddels al 33 jaar woonachtig in West-Friesland. Zij is de druktemaker, hij de rust zelve. Ze ontmoetten elkaar op de dansvloer en dansen, ook na 60 jaar huwelijk,  nog steeds samen door het leven.

Tekst: Mieke Koomen

Het bruidspaar samen met burgemeester Streng van Medemblik.
Het bruidspaar samen met burgemeester Streng van Medemblik.

Henk en Nel groeiden op in de gezellige Jordaan in Amsterdam. Ze ontmoetten elkaar tijdens een dansavond. ‘Oh, wat kon hij heerlijk dansen’, mijmert Nel. Op de dansvloer verloor ze haar hart. Toch hadden ze lange tijd een knipperlichtrelatie. ‘We waren nog maar 18. Het was aan, uit, aan, uit. En toen ging hij 13 maanden naar Nieuw Guinea. Op dat moment was het aan. Dat hebben we zo gehouden’, vertelt Nel. In 1953 kwam hij terug naar Nederland, in 1954 trouwden ze. Nu, 60 jaar later zijn ze nog altijd gelukkig samen. En ja, ook dansen doen ze nog graag.

28 jaar geworden

Ze schelen maar 4 maanden. Hij werd 82 in februari, zij volgde in juni. ‘Ik laat hem elk jaar eerst even proberen en als het dan bevalt, dan kom ik ook’, lacht Nel. Dit jaar zijn ze allebei 28 geworden, grapt ze. Ondanks wat mankementen in hun beider gezondheid, zijn ze optimistisch. Vrolijk van aard.

Op de camping

Henk werkte bij Herda in Amsterdam, een groot bedrijf in verlichting. Zijn functie was ‘Forceur’; pottenbakken met metaal. Ze kregen 2 kinderen, zoon Henk en dochter Patricia. Tijdens vakanties zochten ze met hen de rust op van camping Kramer bij Medemblik. Al snel waren ze verknocht  aan het Westfriese land. ‘We hadden er een bootje. Erg luxe voor toentertijd. We vonden het er heerlijk.’

Als vissen in water

33 jaar geleden besloten ze zich definitief te vestigen in Medemblik. Ze begonnen in de Burgemeester Schoutsenstraat, verhuisden naar de Touwslagerslaan en wonen inmiddels alweer 18 jaar in Waterborg. ‘We zitten op de begane grond en kijken uit over het water. Onze auto staat hier veilig en overdekt. Prima wonen zo’, zegt Nel. Dochter Patricia woont in de buurt en bij haar ligt een bootje waarmee het koppel zomers de Vliet op gaat. ‘We vissen graag samen, hebben een visakte.’ Als een vis in het water, zo voelen zij zich in en rond Medemblik.

Lief en leed

Naast mooie tijden hebben ze ook droefenis gekend. Op 45-jarige leeftijd overleed hun enige zoon. Een drama dat nog altijd een stempel drukt. Gelukkig hebben ze veel steun aan hun dochter en haar gezin. Ook is het contact met de dochter van zoon Henk uitstekend. ‘Ze is 17 en bezoekt ons veel. Daar zijn we schatrijk mee.’ Vorig jaar werd de familie uitgebreid met achterkleindochter Mila. ‘Schitterend dat we dat mogen meemaken’, zegt Nel dankbaar.

Goede aanvulling

Henk en Nel genieten volop van de dingen die hen gegeven zijn. Zij naait veel. Gordijnen en vitrage en dergelijke. ‘Ik word nu wel wat kippig’, vertelt ze, ‘maar ik doe het nog graag. Mijn man rijdt auto en samen gaan we wel eens een blokje om. Niet ver hoor. Ik ben een echte huismus.’

Dansen doen ze ook nog steeds, samen in de kamer of elders op een feestje. ‘We vullen elkaar goed aan. Ik ben de druktemaker en hij is rustig. Dat voegt goed.’

Feestelijkheden

20 november waren ze 60 jaar getrouwd. ’s Ochtends werden ze met een bezoekje van burgemeester Streng vereerd, ‘Ik was best een beetje nerveus’, bekent Nel. ‘Had extra mijn best gedaan op mijn kleding. Maar het viel erg mee. De burgemeester is een lieverd hoor!’

’s Middags werd het bruidspaar door de kinderen meegenomen op een verrassingstour. Lunchen in Hoorn, een rondvaart door Amsterdam en afsluitend een heerlijk diner bij de Vlietlanden. Van West-Friesland back to the roots en weer terug. En de feestelijkheden duren voort. Op 30 november vieren ze feest bij Happy Days in Grootebroek.

Geen botox

Ze hebben er zin in en zien de toekomst positief tegemoet.

‘Ik ben heel blij met hem en hij met mij. We zijn steeds closer geworden. Ook na de dood van onze zoon. We blijven groeien samen. En ach, we worden tegelijk gerimpeld en oud dus dat valt niet meer op’, besluit Nel het gesprek. Terwijl Henk op de achtergrond toevoegt: ‘En we gebruiken geen botox!’

Wij feliciteren het jubilerende bruidspaar en wensen hen nog vele gelukkige jaren toe!

Reageren via facebook