Update – Geen Polenhotel langs A7 Benningbroek

molen-De-HaenMedemblik – Afgelopen september kwamen wij met het bericht dat projectontwikkelaar De Leeuw en eigenaar van de molen langs de A7 ter hoogte van de afslag Twisk/Abbekerk een verzoek bij de gemeente had ingediend om op die plaats een Polenhotel te realiseren. Dit hotel zou maximaal 50 gasten gaan huisvesten en gelijktijdig zou de herbouw van molen ‘De Haen’  gaan plaats vinden. 

Het college heeft op advies van de Klankbordgroep besloten om hier geen medewerking aan gaan te verlenen.

Diverse haken en ogen

Dat er nog een hoop haken en ogen aan dit plan zaten was wel duidelijk, zo ligt het plan aan de A7 Wognum – Den Oever ter hoogte van de afslag Midwoud/Abbekerk. Het stuk grond zelf heeft een agrarische bestemming wat niet klopte daar er ook een bestemmingsplan lag dat het mogelijk maakte om er een hotel/restaurant te realiseren. Er is al een vergunning afgegeven en deze is nog steeds rechtsgeldig.  Voor het huisvestingplan van arbeidsimigranten wordt een tijdelijke vergunning voor een periode van 10 jaar afgegeven, mede omdat het nog steeds de bedoeling is om molen “De Haen” in te passen in het plan om hier een hotel/restaurant te bouwen.  De gemeente was van mening dat het bouwplan inpasbaar is op deze locatie en geen grote ruimtelijke gevolgen heeft voor de omgeving. Dit is dus nu door de Klankbordgroep afgeschoten en krijgt de projectontwikkelaar geen toestemming voor het realiseren van zijn plannen.

Initiatief voldoet niet aan beleidskader

De klankbordgroep constateert dat het initiatief niet voldoet aan het beleidskader „Verruiming beleid huisvesting arbeidsmigranten‟. In deze beleidsregels staat dat huisvesting in nieuwbouw/nieuwe complexen kan worden gerealiseerd ‘in of aansluitend aan de kern’. Het perceel Stationsbuurt 1 is gelegen in het buitengebied en bevindt zich direct naast de rijksweg A7. Het perceel voldoet niet aan de criterium ‘in of aansluiten aan kern’.

Daarnaast constateert de Klankbordgroep dat de beoogde locaties moeten voldoen aan geluid- en andere milieueisen voor woonfuncties ( artikel 3 lid 2 van de Nadere regels voor middenschaal –huisvesting voor maximaal 50 arbeidsmigranten). De klankbordgroep is van mening dat de locatie/ aangrenzende rijksweg A7 vrijwel zeker niet kan worden voldaan aan de milieuwetgeving die geldt voor een reguliere woonfunctie.

Projectontwikkelaar reageert teleurgestelt

De projectontwikkelaar reageert teleurgestelt op onze vraag naar zijn reactie over de afwijzing door het college  om op deze plek een ‘Polenhotel’ en een restaurant te willen realiseren.  De projectontwikkelaar wijst ons op het feit dat gemeenten als Den Helder, Hollands Kroon, Schagen en Heerhugowaard wel hun verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van een acceptabele huisvesting voor arbeidsimigranten en dit niet  alleen hebben vastgelegd in een beleidsplan, maar ook daadwerkelijk ten uitvoer brengen. Op het laatste punt haakt de gemeente Medemblik af.  Maar ook wijst De Leeuw ons op het feit dat in Wes-Friesland de meeste arbeidsimigranten werkzaam zijn en de bedrijven deze mensen hard nodig hebben.

 

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.