Russen hacken webcams Opperdoes

webcam2bresizedOpperdoes –  Op een Russische website zijn tientalen beelden van camera’s uit onder andere Noord-Holland opgedoken. Het gaat om stilstaande beelden van bijvoorbeeld woonkamers, slaapkamers en kantoorpanden.  Over de hele wereld zijn er camera’s gehackt. In Nederland gaat het om 1576 beelden, daarmee staat ons land op een derde plek.

In Noord-Holland komen de beelden uit: Amsterdam, Alkmaar, Bloemendaal, Bussum, Diemen, Den Helder, Enkhuizen, Heerhugowaard, Harenkarspel, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Naarden, Opmeer, Opperdoes, Uitgeest, Velsen-Zuid en Zaandam, meldt onze nieuwspartner RTVNH

Slechte of geen beveiliging
De Russische site komt aan de beelden omdat de camera’s niet of slecht zijn beveiligd. Met deze actie zegt de website aan te willen tonen hoe belangrijk het is om je camera goed te beveiligen. Wil je de beelden offline halen, dan moet je het wachtwoord van je camera veranderen, laat de website op zijn startpagina weten.

Niet alleen de stilstaande videobeelden staan online, ook een kaartje van Google Maps. Op het kaartje zou te zien zijn waar de beelden vandaan komen.

‘Nalatigheid van gebruikers’
Op de site kun je ook zien van welk cameramerk de beelden komen. In veel gevallen gaat het om FOSCAM uit Groningen. Volgens een medewerker is het in alle gevallen ‘nalatigheid’ van de camerabezitter als hun beelden online staan. “Bij ons heeft elke camera standaard inloggegevens. Elke keer als je inlogt, krijg je een melding dat je die gegevens moet veranderen. Doe je dit niet, dan heb je inderdaad kans dat zo iets gebeurt.” Het bedrijf raadt aan om de inloggegevens meteen te veranderen wanneer je beelden online staan.

De camerafabrikant vindt het goed dat de beveiliging van de camera’s op deze manier in de aandacht komt. “Het is natuurlijk niet een nette manier, maar zo komt het wel onder de aandacht.”