Medemblik Actueel.

Algemeen Bedrijven

Windmolens A7 Lambertschaag gesloopt voor subsidie

Medemblik – Nog goede windmolens worden massaal vervangen om zo aanspraak te kunnen maken op meer subsidie. Dat schrijft de Volkskrant maandag. Het gaat om zeker 172 windmolens die te oud zijn voor subsidie, maar nog jaren meekunnen. Die worden tweedehands verkocht en vervangen door nieuwere exemplaren. Op die manier zou nog zo’n 350 miljoen euro subsidie kunnen worden ontvangen.

De Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines (NLVOW) deed navraag bij gemeenten en provincies in heel Nederland. Die bevestigen veel aanvragen binnen te hebben gekregen. De extra subsidie is alleen te krijgen als de vergunning nog dit jaar wordt afgegeven.

Molens A7 Lambertschaag

De windmolens langs de A7 staan ook op de planning om te worden vervangen. De eigenaar van deze molens heeft bij de gemeente Medemblik al een vergunnings verzoek ingediend om deze molens te slopen en nieuwe molens te mogen plaatsen. In oktober 2011 trokken wij al eens aan de bel omdat bleek dat de wiekens van deze molens levensgevaarlijk bleken te zijn. De eigenaar van de molens, NUON, maakte door o.a. publicatie op deze website openbaar dat de wieken van de molens last hadden van haarscheurtjes. De woordvoerster van de NUON wist toen niet hoe snel zij moest reageren op de vraag of deze wiekens levensgevaarlijk waren, ,, De haarscheurtjes zitten niet op een gevaarlijke plaats hoor,” was haar reactie.

Ondermijning

“Deze turbines kunnen zeker nog tien tot vijftien jaar mee, maar worden vervangen en opnieuw aangemeld omdat het draaien met subsidie zoveel lucratiever is. Dit heeft niets met duurzaamheid te maken, maar alles met het opstrijken van dubbele subsidies”, zegt Rob Rietveld van de NLVOW. “Dit ondermijnt het draagvlak voor windenergie.”

 

Reageren via facebook