15.9 C
Medemblik
26 mei 2020 22:19
Medemblik Actueel.

Stichting Twisca: Westfriese marine in de Gouden Eeuw

Admiraliteitshuis
Tekening uit omstreeks 1726 van Cornelis Pronk van het Admiraliteitshuis

Twisk – Ooit had West-Friesland een eigen marine: de admiraliteit van West-Friesland en het Noorderkwartier. Over dit onderwerp verzorgt Peter Swart op vrijdag 21 november een lezing.

In Hoorn, Enkhuizen en Medemblik werden in de zeventiende en achttiende eeuw oorlogsschepen gebouwd en uitgerust om de landsbelangen op zee te dienen. De drie havensteden leverden ook kapiteins die een opvallend centrale rol in de marine-organisatie van toen speelden.

Het bestuur van de Westfriese admiraliteit zetelde beurtelings in Hoorn en Enkhuizen. Elke drie maanden wisselden de heren bestuurders van standplaats. Deze eigenaardige constructie, het resultaat van een politiek compromis, heeft twee eeuwen standgehouden.

De lezing bestaat uit twee delen. In het eerste deel vertelt Peter Swart over de oprichting en organisatie van de Westfriese admiraliteit. Het tweede deel gaat over schepen en kapiteins. Als voorbeeld dient een aanbesteding van drie nieuwe oorlogsschepen in 1682. Ook maakt u uitgebreid kennis met kapitein Adriaan Dirksz

  • Plaats: Dorpshuis “De Nuwe Skoôl” te Twisk
  • Datum: Vrijdag 21 november 2014
  • Aanvang: 20.00 uur.
  • Entree: Donateurs gratis, belangstellenden € 2,50

Iedereen is van harte welkom

Reageren via facebook