Medemblik Actueel.

Intratuin Blokker stopt met verkoop bijengif

Intratuin Blokker
Intratuin Blokker

West-Friesland – Intratuin, met oa. een vestiging in Blokker, gaat alle bestrijdingsmiddelen uitbannen die in verband worden gebracht met de sterfte van bijen en hommels. De marktleider met ruim vijftig tuinwinkels belooft binnen zes jaar het gebruik te staken van de negen beschermingsmiddelen die aan bijensterfte worden gerelateerd. De bestrijdingsmiddelen die mensen zelf kunnen kopen en mogelijk een risico vormen voor bijen en hommels verdwijnen komend jaar al uit de schappen. Dat schrijft de Volkskrant donderdag.

De tuincentrumketen doet dit na onderzoek van Greenpeace, waaruit in april bleek dat verboden en omstreden bestrijdingsmiddelen massaal worden toegepast op sierplanten. Dat bleek ook het geval bij twee andere grote ketens van tuincentra, Welkoop met een vestiging in Zwaagdijk-Oost  en Groenrijk. Zij gaan het gebruik van verboden middelen bestrijden, maar doen de zogenoemde neonicotinoïden voorlopig niet in de ban, aldus de krant.

Afhankelijk

Intratuin wil de omstreden middelen naar eigen zeggen liever sneller weren, maar is afhankelijk van kwekers die hun eigen tempo aanhouden, zegt een woordvoerder tegen de krant. Het percentage ingekochte planten dat de middelen mag bevatten, wordt daarom tot 2020 geleidelijk afgebouwd. Komend voorjaar komt al wel een gifloos assortiment vlinder- en bijenlokkende planten in de winkels.

Hoeveel schade de middelen veroorzaken, is overigens onduidelijk. Volgens sommige experts is de waargenomen bijensterfte grotendeels te wijten aan de varroamijt.

Tevreden

Campagneleider Kees Kodde van Greenpeace is tevreden met de maatregelen. “We hadden het graag sneller gewild, maar realiseren ons dat Nederlandse kwekers hun producten voor driekwart exporteren. Zelfs als marktleider voor Nederland en nu als koploper in Europa, heeft Intratuin beperkte macht om telers een ander tempo op te leggen.”

Reageren via facebook