Column Dirk Kuipers – We kunnen weer rustig slapen

Weer rustig slapen
Weer rustig slapen

Afgelopen donderdag heeft de gemeenteraad van Medemblik de begroting 2015 en de meerjarenbegroting vastgesteld. Om 23.00 uur was duidelijk waar de 80 miljoen euro in 2015 aan wordt besteed. Een groot deel zal gaan naar de WMO, jeugdzorg en werk en inkomen. Onderdelen waar eigenlijk in de discussies weinig tijd aan werd besteed. Er lag wel een amendement van PvdA en PWF om 1 miljoen euro extra te reserveren voor de risico’s van de transities. Dat haalde het niet. Hoorn reserveert 6 miljoen, Rotterdam 35 miljoen, maar blijkbaar heeft Medemblik de zaken goed op orde en hebben we met 750.000 euro alle risico’s afgedicht. We zijn benieuwd.

Zoals gewoonlijk ging een deel van de beraadslagingen over de belastingdruk voor onze inwoners. Eerst het goede nieuws: de coalitiepartijen CDA ,GB en D66 en natuurlijk de VVD, die zich altijd al druk maakt over de portemonnee van de hardwerkende Nederlander, hebben en ik citeer de VVD: ‘ inwoners en bedrijven behoed voor een onevenredige belastingdruk die het college voorstelde’. De kalmeringspillen kunnen gelukkig in de kast blijven.

Dat de VVD een bijzondere kijk heeft op de lokale overheid blijkt wel uit een ander citaat: ‘ Belastinggeld is van u, niet van de gemeente’. Ik verwacht dat er in de naaste toekomst een initiatiefvoorstel van de VVD zal liggen om de gemeente maar op te heffen. We kunnen wel zonder, dan hoeven we helemaal geen belasting meer te betalen!

De verlaging van het tarief van 4,6 % naar 2% houdt in dat u volgend jaar eenmalig een lekker flesje wijn van 15 euro bij de slijter kunt kopen. Mensen met een huurhuis moeten toe met een goedkoper wijntje; zij betalen geen ozb.

Opmerkelijk is wel dat de coalitiepartijen het advies van hun eigen wethouders in de wind sloegen. Een logisch advies, want vorig jaar waren de tarieven bijna bevroren, waardoor er nu een correctie moest plaatsvinden. Zelfs wethouder Tigges van D66, toch erkend criticus van belastingverhogingen, stond achter het voorstel.

Wethouder Nederpelt (CDA) ontraadde dus het amendement daar het de begroting extra onder druk zette. Dekking werd gevonden door uit allerlei reservepotjes te putten, vooruit te lopen op een eventueel begrotingsoverschot in de toekomst en door het op peil brengen van de rioolvoorziening uit te stellen. De PvdA vindt dit korte termijnpolitiek en zeer onverstandig. Je legt de rekening bij latere generaties neer.

Verder hebben alle partijen ingestemd met een buffer van twee ton voor instellingen en verenigingen. Met dit bedrag worden ze de komende drie jaar bijgestaan de bezuinigingen die op hen af komen te realiseren. Door een motie van de PvdA letterlijk in het amendement op te nemen, worden de kernraden de eerste twee jaar niet gekort op hun budget, zij zijn en blijven de ogen en oren van de kernen.

Wat de PvdA betreft blijft dit besluit ook na die twee jaar in stand.

Verder konden wij ons vinden in voorstellen om de Oosteinderweg in Nibbixwoud een jaar later aan te pakken, de hondenbelasting meer doelgericht in te zetten, meer VVE- peuterspeelzalen in de gemeente Medemblik op te zetten en te investeren in LED- verlichting.

En de PvdA feliciteert de kinderen van de Lidwinaschool: ook door hun inzet kunnen ze blijven gymmen in de Bloesem!

Dirk Kuipers

Raadslid PvdA Medemblik

Reageren via facebook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.