PvdA: Bezuinigingen Landschap Noord-Holland te snel en te fors

West-Friesland – De PvdA Noord-Holland vindt dat de provincie de voorgenomen bezuiniging op Landschap Noord-Holland te snel en te fors wil doorvoeren. PvdA-Statenlid Nico Papineau Salm: “Landschap Noord-Holland moet meer tijd krijgen om in overleg met de provincie te kijken hoeveel financiële steun  nodig is om haar taken op het gebied van natuur en landschap goed te blijven uitvoeren. Daarbij wordt wat de PvdA betreft ook gekeken hoe de zogenoemde ‘groene vrijwilligers’ ook na 2016 hun belangrijke werk kunnen blijven doen.”

In het kader van de nota ‘Licht op Groen’ stelde Gedeputeerde Staten onlangs voor om de subsidie aan Landschap Noord-Holland in de komende 4 jaar af te bouwen met 1,5 miljoen euro. Wanneer dit scenario werkelijkheid wordt kan Landschap Noord-Holland haar taken echter niet meer volledig uitvoeren en komt het beheer en onderhoud van natuur en landschap in gevaar. Papineau Salm: “De provincie houdt te weinig rekening met de bijzondere positie van het Landschap. Het is voor deze provinciale organisatie – anders dan voor landelijke clubs als Natuurmonumenten – niet eenvoudig om geld uit de markt te halen. Bovendien beheren zij relatief veel kleine ‘pareltjes van terreinen’ waarvan de beheerskosten hoog zijn. De PvdA vindt dat de provincie hier onvoldoende rekening mee houdt.”

Voor de PvdA is Landschap Noord-Holland een  belangrijke organisatie. Met professionals en  vrijwilligers beheert en ontwikkelt de organisatie al jaren vele waardevolle natuur- en landschapsgebieden in Noord-Holland. Het Landschap levert met haar activiteiten een belangrijke bijdrage aan de realisatie van het Natuurlijk Netwerk Nederland (voorheen de Ecologische Hoofdstructuur). Voor de uitvoering van de werkzaamheden ontvangt het Landschap jaarlijks een vast bedrag aan subsidie. Het ombouwen van deze ‘boekjaarsubsidie’ naar financiering voor concrete beleidsdoelen vindt de PvdA een goede zaak. Papineau Salm: “Maar het is niet goed om op deze manier te korten op Landschap Noord-Holland.”

Reageren via facebook

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.