14.6 C
Medemblik
8 juli 2020 14:46
Medemblik Actueel.

Zorg voor de Medemblikkers centraal op openbare bijeenkomst

Medemblik – De stadsraad Medemblik roept de inwoners van de stad op, om op 5 november te komen naar de Sint Pieter in de Ridderstraat. Want de stadsraad is niet gerust op de zorg voor inwoners die nu nog zijn of worden aangewezen op de hulpverleningsinstanties. Die ongerustheid komt enerzijds door veranderingen in de zorgverlening die al met ingang van volgend jaar ingaan, dus al over een paar maanden. En anderzijds vooral omdat nog altijd volstrekt onduidelijk is hoe de zorg gaat lopen nu de rijksoverheid die enorme zorgplicht heeft overgedragen aan de gemeenten.

Daarom heeft de stadsraad voor woensdag 5 november in de Sint Pieter in Medemblik voor alle inwoners een grote openbare bijeenkomst georganiseerd waarin de zorg voor de inwoner centraal zal staan. Bovendien is deze bijeenkomst voor de gemeente Medemblik de aftrap voor een grote campagne over de zorg in de nabije toekomst.

Uit landelijk onderzoek is gebleken dat maar liefst zeventig procent van de mensen er geen enkel benul van heeft, wat ze te wachten staat nu de zorg in handen van de gemeenten is gelegd.

De stadsraad Medemblik vraagt zich daarom ook onder meer af:

Is onze gemeente klaar voor die enorme taak?

Heeft onze gemeente in de afgelopen jaren genoeg geld gereserveerd, gespaard, om alle nieuwe taken en verplichtingen van die nieuwe zorg daadwerkelijk uit te voeren?

Of moeten de burgers, de ouderen, eenzame mensen, kortom, iedereen die zichzelf niet meer zo goed kan redden, er rekening mee houden dat ze in de nabije toekomst minder zorg krijgen van de instanties? Moeten zij zelf maar zien hoe ze hun problemen oplossen waarvoor ze eerst wel werden geholpen door de instanties?

En dan: waar gaat het precies om: de thuiszorg, het bezoek aan huis, hulp bij de dagelijkse, lastige zorgkarweitjes, enz. enz.

De stadsraad denkt dat veel inwoners van onze stad veel praktische vragen hebben. Daarom gaat de bijeenkomst op 5 november puur en alleen om die nieuwe zorg. Het moet geen politieke avond worden, maar helemaal een avond voor de burgers die zich ongerust maken over de zorg. Zij moeten alle vragen kunnen stellen die op hun lippen branden. Zij moeten de informatie krijgen die ze willen horen. Misschien voor zichzelf, maar ook voor die van anderen, hun kinderen, hun buren, kennissen, ouders en andere familieleden die nu nog op allerlei manieren op verantwoorde en deskundige hulp kunnen rekenen.

Daarom zal de gemeente Medemblik deze avond allereerst in een grootse presentatie duidelijk proberen te maken, hoe ze de zorg gaat aanpakken. Maar vooral zal er tijd zijn voor vragen, voor informatie. Vertegenwoordigers van de gemeente die zich al lange tijd hebben voorbereid op al die nieuwe zorgtaken, zullen er zijn om juist die specifieke vragen te beantwoorden.

Uiteraard zijn alle inwoners van onze stad welkom. Vooral iedereen die ongerust is over voortzetting van de zorg. En over de vraag op welke zorg ze nog wel, of eigenlijk gewoonweg helemaal niet meer kunnen rekenen. Stadsraad en gemeente vinden het een gezamenlijk belang dat alle inwoners de gelegenheid krijgen om zo concreet mogelijk vragen te stellen.

De stadsraad hoopt uiteraard ook dat de vragen helder worden beantwoord. En dat er vooral voor de inwoners duidelijkheid komt. Dat ze weten waar ze met zorg en hulp straks nog wel op kunnen rekenen.

De bijeenkomst in de Sint Pieter op 5 november begint om 20 uur.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?