32.4 C
Medemblik
7 augustus 2020 15:55
Medemblik Actueel.

Medemblik gaat gebruik Roundup tot minimum beperken.

Medemblik – Vele gemeenten in Nederland stoppen met het middel Roundup om het onkruid aan te pakken. Medemblik schaft het gebruik niet volledig af, maar stappen over op het borstelen van verhardingen. Dit is een voor het milieu veel minder belastende manier. Dit najaar start de gemeente in Wervershoof met een pilot waarin de onkruidborstel extra wordt ingezet om onkruid op verhardingen en troittoirs aan te pakken.

In september 2011 nam de Tweede Kamer een motie aan om glyfosaat in Nederland te verbieden voor niet-commerciële doeleinden.Het verbod is door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu uitgewerkt in het Actieplan Duurzame Gewasbescherming” en de nota Gezonde Groei, Duurzame Oogst. Het Ministerie is voornemens om het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op verhardingen en particulier gebruik per november 2015 te verbieden. Een verbod op professioneel gebruik op sport- en recreatieterreinen en parken staat gepland voor november 2017.

Vooral voor de onkruidbestrijding op verhardingen zal het verbod aanzienlijke meerkosten veroorzaken voor de overheid en de bedrijven buiten de land- en tuinbouw. Alternatieven (borstelen, branden, heet water en hete lucht) zijn voorhanden, maar die zijn vaak arbeidsintensiever en daardoor ook duurder.

Reageren via facebook

Uw banner hier?Uw banner hier?